Η συγκλονιστική μαρτυρία και οι αποκαλύψεις μιας γυναίκας που ξέφυγε από τη σέχτα της μακροβιοτικής δίαιτας

Η συγκλονιστική μαρτυρία και οι αποκαλύψεις μιας γυναίκας που ξέφυγε από τη σέχτα της μακροβιοτικής δίαιτας Facebook Twitter
Η Vanda Secondino, ένα από τα θύματα της σέχτας
0

Άνθρωποι που ξέφυγαν από την σέχτα της μακροβιοτικής δίαιτας στην Ιταλία, περιέγραψαν πώς σταδιακά έφτασαν στην απώλεια του ελέγχου της ζωής τους μέσω ενός πλέγματος αρχαϊκών κανόνων και χειραγώγησης.

Κάποιοι δήλωσαν ότι πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια μέσα στο σύστημα, που προσεκτικά δημιουργήθηκε από τον Mario Pianesi, έναν επιφανή επιχειρηματία που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο ως γκουρού των μακροβιοτικών τροφίμων.

Ο Pianesi, 73 ετών, συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται από τις αρχές για εκμετάλλευση των ανθρώπων σε βαθμό δουλείας, ελέγχοντας αυστηρά τη διατροφή τους και απαγορεύοντάς τους την επαφή με τον έξω κόσμο.

Όλα τα θύματα του είχαν εξαναγκαστεί να εργάζονται δωρεάν ή για πενιχρούς μισθούς.

Η σέχτα εξαρθρώθηκε από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, μετά από έρευνα που άρχισε το 2013. Η υπόθεση άνοιξε καθώς μια νεαρή γυναίκα η οποία είχε σχεδόν λιμοκτονήσει και έφτασε να ζυγίζει 35 κιλά, δήλωσε στην αστυνομία ότι ο Pianesi της είχε υποσχεθεί ότι η διατροφή Ma-Pi θα θεραπεύσει την ασθένειά της.

Ο Pianesi δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς. Ο Manuel Formica, δικηγόρος που εκπροσωπεί και τους τέσσερις κατηγορούμενους, δήλωσε: «Αυτό το πράγμα είναι υπερβολικό και οι κατηγορούμενοι θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν την ακεραιότητά τους».

Έξι άτομα υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες ενώ δύο ακόμη πρόκειται να το κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Carlo Pinto, ο ερευνητής που πρωτοστάτησε στην υπόθεση, υποψιάζεται πως θα υπάρξουν εκατοντάδες ακόμη που ακόμη ελέγχονται από τη σέχτα.

Οι καταγγέλλοντες περιέγραψαν πώς το δίκτυο ισχυριζόταν ότι είχε μέσω μιας διατροφής βρει τρόπο να θεραπεύει ιούς και ασθένειες όπως ο HIV, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Οι κανόνες που έδιναν ήταν μεταξύ άλλων η απαγόρευση της κοντής φούστας στις γυναίκες, αλλά και το μακιγιάζ και πλύσιμο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Μεταξύ των περίεργων κανόνων ήταν επίσης το να σηκώνονται από το κρεβάτι πάντα από τη δεξιά πλευρά και να μην κόβουν τα νύχια ή τα μαλλιά τους την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Επίσης δεν τους επέτρεπαν να γελούν πάρα πολύ, να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και να πηγαίνουν στο γυμναστήριο.

«Οι κανόνες αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Vanda Secondino, η οποία μπήκε στην ομάδα το 1989, μετά από τη συμμετοχή της σε ένα καλοκαιρινό καμπ.

«Οι Pianesi ήταν χαρισματικoi. Οι άρρωστοι αρχικά ζητούσαν βοήθειά του για φαγητό. Μετά αναζητούσαν συμβουλές για κάθε πτυχή της ζωής τους και με την πάροδο του χρόνου έχαναν τη δύναμή τους και την κέρδιζε αυτός. Πιστεύαμε ότι είχαμε γίνει ανίκανοι να διαχειριστούμε τη ζωή μας», λέει στον Guardian.

Το ζεύγος Pianesi ισχυριζόταν ότι ανακάλυψε τη μακροβιοτική δίαιτα που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ιάπωνα φιλόσοφου George Ohsawa και ίδρυσαν την πρώτη κλινική στο Sforzacosta, ένα χωριουδάκι κοντά στην πόλη Marche της Ιταλίας, τη δεκαετία του 1980.

Και από εκεί σταδιακά γεννήθηκε μια αυτοκρατορία η οποία περιλαμβάνει ένα δίκτυο 85 σημείων πώλησης μακροβιοτικών προϊόντων και εστιατορίων σε ολόκληρη την Ιταλία, ενώ το ζευγάρι έκανε δεκάδες σεμινάρια και έδινε διαλέξεις για την προώθηση της μπίζνας που είχε στηθεί πάνω στην εκμετάλλευση.

Σύντομα απέκτησαν κύρος και έφτασαν να γίνουν δεκτοί ακόμη και από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Αρχικά από την Καμπανία, η Secondino μετακόμισε στη Macerata για να είναι πιο κοντά στο κίνημα. Μέσα σε μήνες είχε εγκαταλείψει τις σπουδές της και είχε ελάχιστες επαφές με την οικογένειά της. Είχε ταχθεί απόλυτα στην σέχτα η οποία λειτουργούσε με στρατιωτικούς κανόνες.

Υποφέροντας πλέον από αναιμία και κρίσεις άγχους λέει πως τότε ήταν μόλις 26 ετών, είχε κακή σχέση με την οικογένειά της και λίγη πίστη στον εαυτό της. 

Μέσα στην οργάνωση γνώρισε έναν άντρα που στη συνέχεια τον παντρεύτηκε. Εκείνος ήταν εκεί επειδή πίστευε πως μπορούσε να θεραπεύσει έναν καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο. 

Εργάστηκαν όπως και άλλα μέλη της σέχτας, στις επιχειρήσεις και το έκαναν χωρίς αμοιβή ενώ όπως λέει η ίδια πολλοί έκαναν δωρεές.

Η Secondino, ο σύζυγός της και οι δύο γιοι τους αποχώρησαν τελικά από την οργάνωση όταν το 2012 συνειδητοποίησαν πως όλα ήταν πολύ λάθος.

Περισσότερα για την υπόθεση εδώ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM