HRW: Η Αίγυπτος βιώνει μία πρωτόγνωρη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

HRW: Η Αίγυπτος βιώνει μία πρωτόγνωρη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
Ο Σίσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Αιγύπτου, στις προεδρικές εκλογές της 26ης-28ης Μαρτίου, με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν ή αποθαρρύνθηκαν. (EPA/KHALED ELFIQI)
0

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχει επιβλέψει μια καταστολή αντιφρονούντων, που είναι πρωτόγνωρη στη χώρα και οι εκλογές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να του επιτρέψουν μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο Σίσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Αιγύπτου, στις προεδρικές εκλογές της 26ης-28ης Μαρτίου, με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν ή αποθαρρύνθηκαν και ο μόνος υποψήφιος, ο Μούσα Μοστάφα Μούσα, είναι γνωστός υποστηρικτής του Σίσι.

«Η κυβέρνηση συνέλαβε τους κύριους ανταγωνιστές ή τους εκφόβιζε θέτοντας τους εκτός της εκλογικής αναμέτρησης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από το Παρίσι ο Αμρ Μαγντί, Αιγύπτιος ερευνητής του Παρατηρητηρίου.

«Ο τρόπος που εξελίσσονται τα πράγματα μας υποδηλώνει ότι (ο Σίσι)...είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην εξουσία. Μπορεί να δείτε την κυβέρνηση να συντάσσει τροπολογίες για να μειώνει τους περιορισμούς θητείας και να θεσπίζει περισσότερα εργαλεία καταστολής», ανέφερε.

Οι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου τονίζουν ότι ο Σίσι έχει βελτιώσει την ασφάλεια από το 2013, όταν ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, αν και ο αιγυπτιακός στρατός έχει αποτύχει στην εκκαθαριστική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον τζιχαντιστών στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα του Σινά.

Οι επικριτές τονίζουν ότι η δημοτικότητα του Σίσι έχει πληγεί από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και την καταστολή εις βάρος πολιτικών αντιπάλων, ακτιβιστών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Ο Μαγντί δήλωσε ότι η καταστολή είναι χειρότερη από ότι επί καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. «Είναι μια πρωτόγνωρη κρίση πολιτική και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», δήλωσε.

Σύμφωνα με την HRW, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση για πολιτικούς λόγους, με περίπου 15.000 πολίτες να τελούν υπό δίκη από στρατιωτικά δικαστήρια από τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Μαγντί πρόσθεσε πως έχει καταγραφεί μια ραγδαία αύξηση σε θανατικές ποινές από το 2015, καθώς υποθέσεις από το τέλος της περιόδου Μόρσι, κλείνουν τώρα. Έπειτα από τον Δεκέμβριο, 28 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί.

«Είναι εύκολο να θέσεις στο περιθώριο και να απομονώσεις βίαιους ανθρώπους, αλλά ο ειρηνικός ακτιβισμός είναι η κύρια ανησυχία της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Μαγντί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ