ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Έντονες αντιδράσεις Τσεχίας, Σλοβακίας, Σουηδίας: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της Ρωσίας για το πρόγραμμα Novichok

Έντονες αντιδράσεις Τσεχίας, Σλοβακίας, Σουηδίας: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της Ρωσίας για το πρόγραμμα Novichok Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Σουηδία, τις οποίες ανέφερε η Μόσχα ως πιθανούς παραγωγούς του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, απέρριψαν έντονα σήμερα αυτούς τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο μιλώντας προχθές Σάββατο στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Η πιθανότερη πηγή προέλευσης αυτού του παράγοντα είναι χώρες, οι οποίες πραγματοποιούν εντατικές έρευνες για χημικές ουσίες για το πρόγραμμα "Novichok" από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα... Αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα και για τις ΗΠΑ», είπε.

«Θα διαμαρτυρηθούμε για αυτές τις δηλώσεις σχετικά με την προέλευση του "Novichok", που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να στηρίζονται σε αποδείξεις», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Μάρτιν Στοπνίτσκι, στους δημοσιογράφους.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά αυτή την απαράδεκτη κατηγορία», έγραψε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, Κάρλα Σλέκτοβα στο Twitter. «Η Τσεχική Δημοκρατία υπέγραψε τη δεκαετία του 1990 τη Διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και την τηρεί αυστηρά.»

Ο Γίρι Όβκατσεκ, εκπρόσωπος του προέδρου Μίλος Ζέμαν, χαρακτήρισε την κατηγορία «ανόητη και παράλογη».

Στην Μπρατισλάβα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πέτερ Σούσκο χρησιμοποίησε σχεδόν τους ίδιους όρους.

«Καταδικάζουμε την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και απορρίπτουμε κατηγορηματικά (την ιδέα) ότι η Δημοκρατία της Σλοβακίας είχε οποιαδήποτε σχέση με αυτήν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Στη Στοκχόλμη, η υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Βάλστρεμ απάντησε στη Μόσχα μέσω Twitter: «Απορρίπτουμε έντονα τον απαράδεκτο και αβάσιμο ισχυρισμό της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι μπορεί να προέρχεται από τη Σουηδία. Η Ρωσία οφείλει καλύτερα να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε η Βάλστρεμ.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM