Η Συρία ματώνει χωρίς τέλος - Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στην Γούτα

Η Συρία ματώνει χωρίς τέλος - Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στην Γούτα Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσαν στις 18 Φεβρουαρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτας ξεπέρασε σήμερα τους 1.000.

«Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις πόλεις Αρμπίν και Χαράστρα και επιπλέον 17 ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα νεκροί στην πόλη Ντούμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στην επίθεση να ανέρχεται σε 1.002, μεταξύ αυτών 215 παιδιά» σύμφωνα με τη μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, οι εκκλήσεις των κατοίκων  καθημερινές, αλλά το αίμα στην Γούτα δεν σταματά. Οι εικόνες που καταφθάνουν καθημερινά από φωτορεπόρτερς που καταγράφουν τη βία και το θάνατο είναι σοκαριστικές και αποκαλύπτουν το μέγεθος της θηρωδίας καθώς νεκρά και τραυματισμένα παιδιά έχουν γεμίσει τα μισογκρεμισμένα νοσοκομεία 


Tην ίδια ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) φέρνουν στη δημοσιότητα ιατρικά στοιχεία τα οποία συνέλεξαν από τα νοσοκομεία και τις κλινικές που υποστηρίζουν στον πολιορκημένο θύλακα της ανατολικής Γκούτα στη Συρία. Οι αριθμοί για τα θύματα που δίνονται είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η Συρία ματώνει χωρίς τέλος - Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στην Γούτα Facebook Twitter
Ένα βαριά τραυματισμένο βρέφος προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή στα χέρια γιατρών

Ανατολική Γκούτα: 71 νεκροί και τουλάχιστον 344 τραυματίες κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες. Μια πρωτοφανής τραγωδία με μαζικές απώλειες εξαιτίας του ανελέητου βομβαρδισμού.

Οι αριθμοί αφορούν στις πρώτες δύο εβδομάδες της στρατιωτικής επίθεσης και αποδεικνύουν τη μαζικότητα των απωλειών, τη στιγμή που τα αποθέματα ιατρικού υλικού είναι εξαιρετικά περιορισμένα, οι δομές υγείας έχουν χτυπηθεί από βόμβες ή οβίδες και το ιατρικό προσωπικό είναι εντελώς εξουθενωμένο.

Τις δύο εβδομάδες από το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου μέχρι το βράδυ της 3ης Μαρτίου, καταγράφηκαν 4.829 τραυματίες και 1.005 νεκροί, δηλαδή 344 τραυματίες και 71 νεκροί την ημέρα κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν από 10 δομές υγείας στις οποίες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης, καθώς και από άλλες 10 δομές στις οποίες η οργάνωση παρέχει έκτακτες ιατρικές δωρεές από τα εναπομείναντα αποθέματα ιατρικού υλικού της μέσα στον θύλακα της ανατολικής Γκούτα.

Η Συρία ματώνει χωρίς τέλος - Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στην Γούτα Facebook Twitter
Τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά παιδιά με σοβαρά τραύματα

Δύο από αυτές τις δομές δεν έχουν υποβάλει ακόμη στοιχεία για τις 3 Μαρτίου, επομένως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Υπάρχουν πολλές ακόμη δομές υγείας στην ανατολική Γκούτα που δεν υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που σημαίνει ότι ο συνολικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ακόμη πιο αποκαλυπτικά όμως είναι όσα μας λένε οι γιατροί και οι νοσηλευτές που υποστηρίζουμε στην πρώτη γραμμή» λέει η Μέινι Νικολάι, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Καθημερινά μας αναφέρουν ότι αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη απελπισία και απόγνωση, καθώς φτάνουν στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Είναι εξουθενωμένοι σε σημείο κατάρρευσης, προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγα λεπτά ύπνο όποτε και όπως μπορούν και φοβούνται διαρκώς ότι θα χτυπηθούν από βόμβες ή οβίδες. Κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να λειτουργούν υποτυπωδώς οι ιατρικές δομές, όμως τα πάντα είναι εναντίον τους. Η κατάσταση αυτή, αλλά και το αδιάκοπο ποδοπάτημα των κανόνων του πολέμου από τα εμπόλεμα μέρη, τους σπρώχνει να κάνουν το αδύνατο».

Οι βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους δεν σταματούν σχεδόν ποτέ. Τα αποθέματα ιατρικού υλικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ανατολική Γκούτα διανέμονται, όμως καταναλώνονται γρήγορα από τις υποστηριζόμενες δομές. Ορισμένα βασικά είδη, ιδίως χειρουργικά υλικά, έχουν εξαντληθεί.

Η Συρία ματώνει χωρίς τέλος - Πάνω από χίλιοι οι νεκροί στην Γούτα Facebook Twitter
Οι βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους δεν σταματούν σχεδόν ποτέ

Τη Δευτέρα μια επίσημη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έλαβε άδεια εισόδου στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όμως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν ιατρικά είδη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που ήταν συνδιαχειριστής της αυτοκινητοπομπής. Η ανάγκη για μεγάλης κλίμακας ανεφοδιασμό με ιατροφαρμακευτικό υλικό, χωρίς να αφαιρούνται είδη πρώτης ανάγκης, γίνεται όλο και πιο επιτακτική κάθε ώρα που περνά.

Συνολικά, 15 από τα 20 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν βομβαρδιστεί από αέρος ή εδάφους, με μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά τους να παρέχουν περίθαλψη. Τέσσερις από τους γιατρούς που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί.

Οι ιατρικές ανάγκες δεν αφορούν μόνο στους τραυματίες πολέμου. Στις περισσότερες συνοικίες της ανατολικής Γκούτα, η πλειοψηφία των κατοίκων ζει σε υπόγεια και αυτοσχέδια καταφύγια κάτω από το έδαφος, σε ανθυγιεινές συνθήκες με λιγοστό ασφαλές πόσιμο νερό και συχνά χωρίς τουαλέτες ή μπάνια.

Πριν ξεκινήσει η στρατιωτική επίθεση στον θύλακα στις 18 Φεβρουαρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήδη αύξαναν τη βοήθεια που παρείχαν σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο στη συνοικία Χαράστα, όπου από τον Νοέμβριο του 2017 σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους και το 70% των κατοίκων ζούσε ήδη κάτω από το έδαφος. Τα ιατρικά στοιχεία από αυτή τη γειτονιά έδειξαν σημαντική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, των διαρροϊκών ασθενειών και των λοιμώξεων του δέρματος, με πολλούς από τους ασθενείς να είναι παιδιά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ