«Τους πάντες εκτός από την Κλίντον» φέρονται να στήριξαν οι κατηγορούμενοι Ρώσοι

«Τους πάντες εκτός από την Κλίντον» φέρονται να στήριξαν οι κατηγορούμενοι Ρώσοι Facebook Twitter
EPA
0

«Τους πάντες» εκτός από την Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως επιχείρησαν να στηρίξουν οι 13 Ρώσοι πολίτες και τα τρία «νομικά πρόσωπα» με έδρα τη Ρωσία που κατηγορούνται από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ, ότι επιχείρησαν να παρέμβουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράστη των εμπλεκόμενων ξεκίνησε το 2014 και, έως τα μέσα του 2016, προσπάθησαν «με όλους τους τρόπους» να στηρίξουν την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ. 


Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να υποστήριξαν και την καμπάνια του αντιπάλου της Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.


Σύμφωνα με τον Μιούλερ, κάποιοι Ρώσοι επικοινώνησαν με άτομα που συνδέονταν με την καμπάνια Τραμπ και με άλλους ακτιβιστές, ώστε να προωθήσουν μέσω αυτών την προπαγάνδα τους, οργανώνοντας συλλαλητήρια ή διανέμοντας παραπληροφόρηση online.


Διευκρινίζει ωστόσο πως κανένας από τους Αμερικανούς που ήλθαν σε επαφή με τους Ρώσους πράκτορες δεν είχε γνώση των ρωσικών σχεδίων, καθώς οι δράστες χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες.

Αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ανεδαφικές και παράλογες» κατηγορίες, διά στόματος ενός εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 16 εμπλεκόμενοι επιδίωξαν να παρέμβουν ακόμα και στην εκλογική διαδικασία.

Όπως ωστόσο έσπευσε να τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενστιν, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε υποψίες πως η δράση των κατηγορούμενων επηρέασε, τελικά, το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την απάτη σε βάρος των ΗΠΑ ενώ τρεις κατηγορούνται και για συνωμοσία διάπραξης τραπεζικής απάτης. Πέντε από τους 16 βαρύνονται και με υποψίες για απόπειρα κλοπής ταυτότητας στο Διαδίκτυο (απόπειρα εισόδου σε ξένους λογαριασμούς).

Δώδεκα από τους κατηγορούμενους εργάζονταν για την εταιρεία Internet Research Agency, που επίσης είναι στη λίστα των τριών νομικών προσώπων. 

Στο παρελθόν, η Internet Research Agency είχε συνδεθεί και με ένα «κύμα» μαζικής προώθηση ψευδών ειδήσεων και προφίλ σε Facebook, Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο τελευταίος κατηγορούμενος είναι επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκοζίν, που χρηματοδοτούσε την Internet Research Agency και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, κάποιοι από τους κατηγορούμενους κατασκεύασαν ψευδείς ταυτότητες, προσποιούμενοι ότι είναι Αμερικανοί, και διαχειρίζονταν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονταν στο αμερικανικό κοινό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε στο να δηλώσει πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί για την απαγγελία των κατηγοριών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM