H πολική δίνη χωρίστηκε στα δύο - Η μισή κατευθύνεται στην Ευρώπη

H πολική δίνη χωρίστηκε στα δύο - Η μισή κατευθύνεται στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Η πολική δίνη, γνωστή διεθνώς και ως Polar Vortex, χωρίστηκε στα δύο πριν από λίγες μέρες και τα τμήματά της θα επηρεάσουν ξεχωριστά πλέον τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την Ευρασία.

Η πολική δίνη συσχετίζεται με πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ο τωρινός διαχωρισμός μοιάζει περισσότερο με προσωρινή κατάσταση παρά με κάτι μόνιμο, αλλά σημαίνει ότι ο υπερβολικά παγωμένος αέρας είναι εν κινήσει προς δύο κατευθύνσεις.

Η διάσπαση έχει τεράστιες συνέπειες για τις καιρικές συνθήκες και ενδέχεται να προκαλέσει στη Δυτική Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Ευρασίας εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για τον υπόλοιπο Φεβρουάριο ενώ ίσως προσφέρει χιόνι κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Η πρόβλεψη για το πού θα φτάσει ο ψυχρότερος αέρας και πώς θα επηρεάσει τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα για τις επόμενες εβδομάδες είναι ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι μετεωρολόγοι.

Τα περισσότερα μοντέλα  φαίνεται να συμφωνούν στο ευρύ σενάριο με τις ενδείξεις πως οι ψυχρές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν αρκετά τη Δυτική Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Ευρασίας κατά τον υπόλοιπο Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαρτίου.

Ένα τμήμα της δίνης μετατοπίζεται προς τα νοτιοδυτικά, έξω από την Αρκτική, στον δυτικό Καναδά και στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, όπου οι ψυχρές συνθήκες και η μέση χιονόπτωση ευνοούνται για τις επόμενες εβδομάδες. Ένα άλλο ξεκινάει από την Αρκτική και οδεύει στην Ευρασία.

H πολική δίνη χωρίστηκε στα δύο - Η μισή κατευθύνεται στην Ευρώπη Facebook Twitter

Η διάσπαση σημαίνει ότι ο πολύ κρύος αέρας απομακρύνεται από την Αρκτική, αφήνοντας ασυνήθιστα ήπιες συνθήκες στον τόπο αφετηρίας του, οπότε δεν θα είναι έκπληξη αν ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας θέσει ακόμα ένα χαμηλό ρεκόρ για τη χειμερινή περίοδο.

Η κύρια πολική δίνη πνέει στη στρατόσφαιρα, η οποία είναι το στρώμα του αέρα πάνω από το οποίο διαμορφώνεται το μεγαλύτερο μέρος του καιρού. Μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας πάνω από την Αρκτική, έλαβε χώρα στα πρώτα μέσα του Φεβρουαρίου, και αυτό προκάλεσε τον διαχωρισμό.

Τα αιφνίδια γεγονότα της υπερθέρμανσης του στρατοσφαιρικού αέρα συμβαίνουν όταν μεγάλα ατμοσφαιρικά κύματα στέλνουν ενέργεια προς τα πάνω, στη στρατόσφαιρα, θέτοντας σε κίνηση μια πολύπλοκη διαδικασία που οδηγεί στην προσωρινή διάσπαση του Polar Vortex.

Οι προβλέψεις της εταιρείας The Weather Company, μιας επιχείρησης της IBM, ανέφεραν ότι έχουν μεγάλη βεβαιότητα ότι ένα μοντέλο κρύου καιρού θα επηρεάσει την Ευρώπη στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. 

Ένας άλλος παράγοντας στην μακροπρόθεσμη προοπτική δίνει πολύ κρύο για τα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, αλλά γενικά όλα τα μοντέλα δείχνουν πως η ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM