Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα παραιτήθηκε από τη θέση του, αποφασίζοντας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Ο Ζούμα αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβιασμό και απάτη, σε 700 διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ του 1995 και του 2000.

Η παραίτησή του Ζούμα ήρθε λίγες ώρες μετά την έφοδο στην έπαυλη ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία, που κατηγορείται για παράνομες πρακτικές σε συνεννόηση με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο. 

Κάποιες από τις κατηγορίες αφορούν σε μία συμφωνία στρατιωτικού εξοπλισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεσημέρι, το κυβερνών κόμμα ANC ανακοίνωσε πως θα υπερψήφιζε την πρόταση μομφής που θα έφερνε, αύριο, η αντιπολίτευση στην Βουλή. Αυτό ήταν και το σημείο καμπής για τον Ζούμα. 

Ο Ζούμα υπήρξε ακτιβιστής κατά του Άπαρχαϊντ και ηγείτο του ANC από το 2007.

Το 2009 ανέλαβε την προεδρία της χώρας και, ούτως ή άλλως, του χρόνου θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η θητεία στιγματίστηκε από μία οικονομική πτώση και πολλαπλές κατηγορίες δωροδοκία.

Οι κατηγορίες μπήκαν «θεσμικά στον πάγο», όταν ο Ζούμε έγινε πρόεδρος το 2009 αλλά επανήλθαν στην επιφάνεια το 2016. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει υποβάλει έφεση.

Σε μια 30λεπτη αποχαιρετιστήρια ομιλία προς το έθνος, ο 75χρονος Ζούμα δήλωσε ότι διαφωνεί με τον τρόπο που το ANC τον οδήγησε στην πρόωρη αποχώρηση, μετά την εκλογή του Σίριλ Ραμαφόσα στη θέση του προέδρου του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM