Πέθανε ο πρίγκιπας Χένρικ, ο σύζυγος της βασίλισσας της Δανίας

Πέθανε ο πρίγκιπας Χένρικ, ο σύζυγος της βασίλισσας της Δανίας Facebook Twitter
EPA/MARIE HALD
0

Ο πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας, ο σύζυγος της βασίλισσας Μαργκρέτε, πέθανε το βράδυ της Τρίτης στον πύργο του Φρέντενσμποργκ, τη βασιλική κατοικία που βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια της Κοπεγχάγης.

Ο γαλλικής καταγωγής πρίγκιπας νοσηλευόταν από τα τέλη Ιανουαρίου, μετά από ασθένεια που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού ταξιδιού του στην Αίγυπτο. Ήταν 83 ετών και είχε διαγνωστεί με καλοήθη όγκο πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Χένρικ πέθανε ήρεμα στον ύπνο του», ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα, διευκρινίζοντας ότι την ώρα εκείνη είχε δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους.

Ο βασιλικός οίκος της Δανίας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης, ότι ο πρίγκιπας που νοσηλευόταν από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο Rigshospital στην Κοπεγχάγη με όγκο στον αριστερό πνεύμονα και πνευμονική λοίμωξη, επέστρεψε στο σπίτι του «για τις τελευταίες στιγμές της ζωής του».

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο κόμης παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972.

Ο Χένρικ, ο οποίος αποχώρησε από τα επίσημα βασιλικά καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2016, ουδέποτε έλαβε τον τίτλο του βασιλιά της Δανίας, ενώ συχνά εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός αυτό.

Στη Δανία, μια πριγκίπισσα παραδοσιακά γίνεται βασίλισσα όταν ο σύζυγός της ανεβαίνει στον θρόνο, αλλά ένας άνδρας δεν γίνεται βασιλιάς όταν αντιστραφούν οι ρόλοι.

Γνωστός για την αγάπη του για το κρασί και το φαγητό, ο πρίγκιπας ήταν επίσης καλλιτέχνης, που παρήγαγε πολλά ποιήματα, γλυπτά και βιβλία μαγειρικής.

Τον Αύγουστο του 2017, προκάλεσε έντονες συζητήσεις ότι ανακοίνωσε πως μετά τον θάνατό του δεν θέλει να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του στη βασιλική νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού του Ρόσκιλντ, σπάζοντας έτσι μία παράδοση 459 ετών. Ο πρίγκιπας Χένρικ είπε ότι ήταν δυσαρεστημένος που η βασίλισσα ποτέ δεν τον αναγνώρισε ως ίσο.

Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι ο πρίγκιπας Χένρικ έπασχε από άνοια. Η ακριβής διάγνωση δεν έγινε γνωστή.

Στην αναγγελία του θανάτου του, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν που θα ταφεί τελικά ο εκλιπών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM