Εφημερίδα στη Μαλαισία δημοσίευσε λίστα με χαρακτηριστικά για το «πώς να εντοπίσετε έναν γκέι»

Εφημερίδα στη Μαλαισία δημοσίευσε λίστα με χαρακτηριστικά για το «πώς να εντοπίσετε έναν γκέι» Facebook Twitter
Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας χλεύασαν το άρθρο της Sinar Harian, σχολιάζοντας ωστόσο πως θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων με όσα γράφει μέσα.
3

Η εφημερίδα Sinar Harian της Μαλαισίας δημοσίευσε μια λίστα από σημεία που υποτίθεται πως ταυτοποιούν ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, προκαλώντας την οργή των ακτιβιστών, οι οποίοι λένε πως αυτό βάζει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Το άρθρο παρουσιάζει σε μορφή bullet points τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» που υποτίθεται πως αποκαλύπτουν τα άτομα της κοινότητας LGBT. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι γκέι άντρες είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω της αγάπης τους για το μούσι, επειδή πηγαίνουν στο γυμναστήριο -όχι για να ασκηθούν αλλά για να βλέπουν άλλους άντρες- και από τα ρούχα που φορούν, τα οποία είναι μάρκες. «Τα μάτια τους φωτίζουν όταν βλέπουν όμορφους άντρες», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο. 

Όσο για τα σημεία που κάνουν τις λεσβίες να ξεχωρίζουν αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πως τείνουν να αγκαλιάζονται μεταξύ τους, κρατιούνται από το χέρι και μειώνουν τους άντρες.

Να σημειωθεί πως η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη στη Μαλαισία και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και 20 ετών. 

  

Ακτιβιστές ζητούν να μαλακώσει η σχετική ρητορική στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά μετά από την σειρά πρόσφατων θανάτων αντρών και γυναικών, που θεωρούνταν «ύποπτοι πως είναι γκέι ή transgender». 

«Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα σε αυτή τη χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν όντως θέλεις να μορφώσεις την κοινωνία τότε να τους εξηγήσεις τα χαρακτηριστικά ενός παιδόφιλου, ενός βιαστή, ενός δολοφόνου, ενός απαγωγέα, ανθρώπων που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων. Πώς στο διάολο ένα γκέι άτομο βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σου;», σχολίασε ο Arwind Kumar, διάσημος ακτιβιστής στα social media της Μαλαισίας. 

Στο βίντεο που δημοσίευσε στο YouTube χλεύασε ιδιαιτέρως την άποψη πως τα μούσια είναι χαρακτηριστικά ενός γκέι άντρα. «Γνωρίζω πολλούς ιερείς, γενικά πολλούς θρησκευόμενους ανθρώπους που λατρεύουν το μούσι. Μας λέτε πως όλοι είναι γκέι; Τόσο ηλίθιο είναι όλο αυτό», λέει ο Arwind Kumar. 

Το άρθρο στην εφημερίδα συνοδευόταν επίσης από μια συνέντευξη του Hanafiah Malik, ενός ιεροκήρυκα που προειδοποίησε για άνοδο της ομοφυλοφιλίας στη Μαλαισία, λέγοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. 

Βέβαια η ομοφοβική ρητορική είναι κάτι που υιοθετεί και η κυβέρνηση. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείο Υγείας της χώρας, με τίτλο «Γιατί να γίνει κανείς λεσβία;», αναφερόταν πως πιθανές αιτίες για τις οποίες γίνονται λεσβίες οι γυναίκες είναι οι αποφάσεις τους να βάλουν προτεραιότητα την καριέρα τους και επειδή πιστεύουν πως οι μόνες που τις καταλαβαίνουν είναι οι άλλες γυναίκες. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ