«Ανθρώπινο φιτίλι» - Πώς οι αθώες αλοιφές για τα χέρια μπορεί να είναι θανάσιμες με αναπάντεχο τρόπο

«Ανθρώπινο φιτίλι» - Πώς οι αθώες αλοιφές για τα χέρια μπορεί να είναι θανάσιμες με αναπάντεχο τρόπο Facebook Twitter
Όσοι χρησιμοποιούν αλοιφές που περιέχουν παραφίνη, χωρίς να αλλάζουν συστηματικά τα σεντόνια ή τα ρούχα τους, «ποτίζουν» τα υφάσματα, αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα πυρκαγιάς
1

Εκατοντάδες θάνατοι από φωτιά φαίνεται να συνδέονται με τη χρήση αλοιφών δέρματος που περιέχουν παραφίνη, σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Όσοι χρησιμοποιούν τακτικά τέτοιες κρέμες χωρίς να αλλάζουν συστηματικά τα σεντόνια ή τα ρούχα τους, «ποτίζουν» με παραφίνη τα υφάσματα, αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα πυρκαγιάς, στην παραμικρή επαφή με σπίθα από τσιγάρο ή αερόθερμο.

Τον περασμένο Μάρτιο, μία έρευνα του BBC κατέδειξε πως τουλάχιστον 37 θάνατοι λόγω πυρκαγιάς από το 2010, συνδέονταν με τέτοιες κρέμες ενώ οχτώ ακόμα θανατηφόρα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ωστόσο η πυροσβεστική υπηρεσία ανησυχεί πως οι «αθώες» καλλυντικές αλοιφές ή αυτές για το έκζεμα και την ψωρίαση έχουν παίξει πολύ πιο δραματικό ρόλο σε πολλές οικιακές πυρκαγιές, εκτιμώντας πως τα έμμεσα θύματα της παραφίνης είναι πιθανότατα «εκατοντάδες».

Ενδεικτικός είναι ο θάνατος του Μπράιαν Μπίκατ, ενός 82χρονου που έχασε πέρυσι τη ζωή, στο Γιορκ, από τις στάχτες του τσιγάρου του.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο άνδρας πυρπολήθηκε, όταν στάχτες από τον καπνό του ακούμπησαν τα ρούχα του. Ο ηλικιωμένος χρησιμοποιούσε τακτικά αλοιφή που περιείχε παραφίνη. 

Η κόρη του επέστρεψε στο σπίτι βρίσκοντας τον άνδρα γυμνό και σε κακή κατάσταση ενώ μία στοίβα από ρούχα έκαιγε το χαλάκι του μπάνιου.

«Ο πατέρα μου ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, γυμνός και βρεγμένος με καμένο το πρόσωπό του. Το μόνο που μου είπε ήταν "Νομίζω ότι πήρα φωτιά"».

«Ανθρώπινο φιτίλι»

 

Ο άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρίτου βαθμού και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Τα ρούχα του ήταν εμποτισμένα με τις αλοιφές που χρησιμοποιούσε και, χωρίς να το ξέρει, είχε μετατραπεί σε ένα «ανθρώπινο φιτίλι». «Ποιος θα μπορούσε να το περιμένει;» αναρωτήθηκε αργότερα η κόρη του.

Πέρσι, η αρμόδια υπηρεσία φαρμάκων έδωσε οδηγία στους παρασκευαστές τέτοιων αλοιφών να προσθέσουν σχετική προειδοποίηση αλλά σε έναν πρόσφατο έλεγχο, αποδείχθηκε πως μόλις 7 από τα 38 φαρμακευτικά προϊόντα με παραφίνη που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο φωτιάς.

Παρά τα συχνά θανατηφόρα περιστατικά, οι περισσότερες φαρμακευτικές παραλείπουν να υπογραμμίζουν τον κίνδυνο αλλά μετά τα νέα στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια, οι ρυθμιστικοί φορείς δεσμεύονται πως αυτό θα αλλάξει «αμέσως και για πάντα».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια