Το κλαμπ Haçienda και το Abbey Road στις δέκα σημαντικότερες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας

Το κλαμπ Haçienda και το Abbey Road στις δέκα σημαντικότερες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας Facebook Twitter
Shaun Gordon
0

Η γενέτειρα του Σαίξπηρ, η τοποθεσία όπου οι αδερφές Μπροντέ έγραψαν τα κλασσικά Τζέιν Έιρ και Ανεμοδαρμένα Ύψη και το διάσημο κλαμπ του Μάντσεστερ Haçienda, που αποτέλεσε πυλώνα της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του 1980, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και τα τρία αποτελούν μέρος μιας καμπάνιας στη Βρετανία με τίτλο Ιστορία της Αγγλίας σε 100 μέρη.

Τα δέκα ιστορικά σημεία μουσικής και λογοτεχνίας προτάθηκαν από το κοινό και επιλέχθηκαν από τη Βρετανίδα συγγραφέα Μόνικα Αλι

«Πρόκειται για μία αναγνώριση του βαθμού που οι τέχνες διαμορφώνουν την κοινωνία μας, ιδιαίτερα σε μία στιγμή που η τέχνη περιθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο», αναφέρει η συγγραφέας.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης η γενέτειρα του Σαίξπηρ στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια η Τζέιν Όστιν, στο οποίο ολοκλήρωσε τα βιβλία της Λογική και Ευαισθησία, Περηφάνια και Προκατάληψη, καθώς και το σπίτι του Τζωρτζ Όργουελ, ο οποίος μετακόμισε στο Ίσλινγκτον το 1944, όταν μία βόμβα κατέστρεψε το πατρικό του στο Κίλμπερν.

Επίσης, μία από τις σημαντικές τοποθεσίες που χαρακτήρισαν μουσικά την Αγγλία ήταν το κλαμπ Haçienda στο Μάντσεστερ, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 1982.

Ήταν το μέρος όπου οι Smiths έπαιξαν live τρεις φορές το 1982, η Μαντόνα έκανε την πρώτη της συναυλία στην περιοδεία της στη Βρετανία το 1984 και το 1986 αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κλαμπ που ξεκίνησαν τη σκηνή της μουσικής house. Το 1988 φιλοξένησε τους Happy Mondays και αποτέλεσε πρωτεργάτη στο ρεύμα second summer of love. Το κλαμπ έκλεισε το 1997.

Άλλο κλαμπ που ξεχώρισε για τη συνεισφορά του στην κουλτούρα της Βρετανίας ήταν το 100 Club στην Όξφορντ και αποτελεί τη μακροβιότερη μουσική σκηνή στον κόσμο. Ήταν ένα μέρος όπου μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μπορούσες να δεις τον BB King ή τον Λούις Άρμστρονγκ, ενώ τη δεκαετία του 1970 φιλοξένησε το πρώτο φεστιβάλ πανκ, με συγκροτήματα όπως τους Sex Pistols και τους The Clash.

Τέλος η λίστα συμπληρώνεται με το ιστορικό στούντιο ηχογραφήσεων του Abbey Road στο Λονδίνο, ένα μέρος το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τους Beatles και την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πλήρης λίστα: 

1. Η γενέτειρα του Σαίξπηρ, Stratford-upon-Avon

2. Στούντιο ηχογράφησης Abbey Road, St John's Wood, Λονδίνο

3. Το σπίτι της Τζέιν Όστιν, Chawton, Χαμσάιρ

4. Το 100 Club, 100 Oxford Street, Λονδίνο

5. Το σπίτι του Τζωρτζ Όργουελ, Ίσλινγκτον, Λονδίνο

6. Haçienda, Μάντσεστερ

7. Η οικία των αδερφών Μπροντέ, Haworth, Δυτικό Γιορκσάιρ

8. Handel & Hendrix στο Λονδίνο, 23 and 25 Brook Street

9. Η πρώην οικία του Καρόλου Ντίκενς, Doughty Street, Λονδίνο

10. Βιβλιοθήκη του Chetham, Μάντσεστερ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ