Αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους από ερευνητικό οργανισμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους από ερευνητικό οργανισμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Facebook Twitter
EPA/CLEMENS BILAN
1

Πειράματα σε ανθρώπους, που είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου –ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων– είχε παραγγείλει ένας ερευνητικός οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτείτο από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αποκαλύπτουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το BBC, με πληροφορίες από το γερμανικό Τύπο, η έρευνα έγινε από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), οργανισμό που χρηματοδοτείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

Η Daimler καταδίκασε τη μελέτη αυτή.

«Μας προκαλούν φρίκη η έκταση και η εφαρμογή αυτών των ερευνών. Καταδικάζουμε τα πειράματα με τον πιο έντονο τρόπο. Παρότι η Daimler δεν είχε καμιά επιρροή στον σχεδιασμό της έρευνας, αρχίσαμε μια ευρεία έρευνα για το ζήτημα», ανέφερε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε πειράματα που χρηματοδοτούνται από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατά τα οποία άνθρωποι και μαϊμούδες φέρονται να εισπνέουν αναθυμιάσεις καυσαερίων.

«Τα πειράματα σε μαϊμούδες ή ακόμη και σε ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ηθικά με κανένα τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Μπάρμπαρα Χέντρικς, αποκάλεσε τα πειράματα «αποτρόπαια» και ανέφερε ότι σοκαρίστηκε που επιστήμονες αποδέχτηκαν να τα πραγματοποιήσουν.

Τι γνωρίζουμε για αυτά τα πειράματα

Την Πέμπτη, η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της, ότι η έρευνα του EUGT έγινε για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το 2014, ο οργανισμός εξέθεσε 10 μαϊμούδες σε τοξικά αέρια που εκλύονταν από την εξάτμιση αρκετών αυτοκινήτων, ανάμεσά τους κι ένα VW Beetle, σε έναν αεροστεγή θάλαμο. Τα πειράματα έλαβαν χώρα σε ένα εργαστήριο στην Αλμπουκέρκη, στο Νέο Μεξικό.

Επιπλεόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, 19 άνδρες και έξι γυναίκες εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.

Το BBC, παρόλο που δεν έχει δει τη μελέτη, αναφέρει ότι τα γερμανικά μέσα ισχυρίζονται ότι δημοσιεύτηκε το 2016.

Η BMW, η Daimler και η VW καταδίκασαν τα πειράματα για τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε πιθήκους. Η VW ανέφερε σε tweet της ότι «αποστασιοποιείται ρητά από όλες τις μορφές κακοποίησης των ζώων».

Η VW εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο για λογισμικό που έδινε ψευδή δεδομένα εκπομπών τοξικών αερίων. Το 2015, η VW παραδέχτηκε ότι είχε εφοδιάσει τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της με ειδικό –παράνομο– λογισμικό για να εμφανίζονται πολύ χαμηλότερες οι εκπομπές τοξικών αερίων των εξατμίσεων ντιζελοκινητήρων όταν υποβάλλονταν σε ελέγχους από εποπτικούς φορείς.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα στοιχεία αυτής της έρευνας. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του EUGT –που έκλεισε πέρυσι– για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια