O No1 καταζητούμενος επαναστάτης στην Βενεζουέλα μοιράστηκε την ιστορία του πριν τον σκοτώσουν

O No1 καταζητούμενος επαναστάτης στην Βενεζουέλα μοιράστηκε την ιστορία του πριν τον σκοτώσουν Facebook Twitter
EPA
4

Το τέλος για τον Όσκαρ Πέρεζ ήρθε την προηγούμενη Δευτέρα και έγινε με τρόπο βίαιο.

Ο πρώην ντετέκτιβ, πιλότος και ηθοποιός, που τον Ιούνιο του 2017 είχε πετάξει με ελικόπτερο της αστυνομίας πάνω από το Καράκας, ανοίγοντας πυρ με άσφαιρα εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σκοτώθηκε σε μία επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για τη σύλληψή του, την περασμένη Δευτέρα.

Óscar Alberto Pérez #OSCARPEREZ - Nació en Caracas-Venezuela el 07/04/1981, falleció el 15/01/2018 acribillado por Colectivos y Funcionarios del régimen de Nicolas Maduro). Hijo de Aminta Rosa Pérez Carrero. Graduado de funcionario policial del CICPC, fue miembro de la Brigada de Acciones Especiales (BAE) y del (CICPC). Fue jefe de Operaciones en la División Aérea. Participó en 2015 en la película venezolana #MuerteSuspendida un filme de género policial. Creó su propia fundación llamada GV33 Moral y Luces @fundaciongv33myl para realizar donaciones de medicamentos a niños con enfermedades oncológicas, alimentos y material educativos para escuelas. Era esposo de Danahis Vivas, de la cual tuvo tres hijos (Sebastián, Santiago y Dereck), viven en México por seguridad. Líder de la disidencia policial en contra del gobierno de Maduro que inicio el 27/06/2017 con la toma de un helicóptero del #CICPC y el ataque al TSJ. Durante los operativos realizados por Perez y su grupo entre julio y diciembre del 2017, no hubo ni una sola persona fallecida. El ajusticiamiento de Oscar Peres y su grupo de compañeros de lucha ocurrió el 15/01/2018, Pérez informa por redes sociales que él y su grupo que están siendo atacados por el CICPC y la PNB. Más tarde en los enfrentamientos perecieron siete personas, entre ellos compañeros de Pérez, un funcionario policial y el líder de un colectivo Heiker Vázquez fallecieron al atacar conjuntamente a Perez y su grupo. El cuerpo de Óscar Pérez ingresó a la morgue de Bello Monte a las 6:30 de la tarde. . #TodosSomosOscarPerez #yosoyoscarperez . . @equilibriogv @fundaciongv33myl @guerreros_de_resistencia_vzla @pimentelvzla @soldadodfranela @resistenciaveoficial @the_ratattack @anonymousvene10 @equilibrionoticias . . . . #heroe #oscarperezgv #equilibriogv #fundaciongv33 #soldadosdefranela #equilibrionacional #anonymousvenezuela #resistencia #prohibidoolvidar #resistenciasomostodos #equilibriosomostodos #resistenciavenezuela #resistenciavzla #sosvenezuela #madurodictador #maduroasesino #oscarperezheroedelpueblo #fuerzavenezuela #missvenezuela #onu #oea #unasur #derechoshumanos #humanrights #Venezuela

A post shared by Paolo Neuman Doria (@paoloneuman) on

Νεκρά έπεσαν επίσης έξι ακόμα μέλη του κινήματος που είχε συγκροτήσει, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός εσωτερικών της Βενεζουέλας, Νέστορ Ρέβερολ που ο Πέρες είχε κατηγορήσει για συνεργασία με τα καρτέλ ναρκωτικών. 

Το τελευταίο μήνα της ζωής του και ενώ οι αρχές τις χώρας είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό , ο Πέρες πέρασε αρκετά απογεύματα μπροστά από την οθόνη του κινητού του, στέλνοντας κρυπτογραφημένα μηνύματα στους New York Times.

Μεταξύ των γραπτών μηνυμάτων, οι δύο πλευρές έστελναν και μικρά μηνύματα βίντεο, ώστε να είναι βέβαιοι για την ταυτότητα του συνομιλητή τους.

Τα μηνύματα και τα βίντεο που ανέβαζε στο Instagram o Πέρες, αποτελούν τις τελευταίες μαρτυρίες του πιο καταζητούμενου άνδρα στην Βενεζουέλα.

«Παλεύω για την ελευθερία της χώρας μου, για ένα καλύτερο αύριο», δήλωνε στους NYT στις αρχές του Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί. «Ο φόβος του θανάτου είναι το τελευταίο πράγμα (...) Δεν είναι αυτός αλλά ο φόβος της αποτυχίας μου απασχολεί. Ο φόβος να απογοητεύσω τους ανθρώπους».

Από ντετέκτιβ, ηθοποιός και μετά στασιαστής

Ο Πέρες μπήκε στο Σώμα ως ντετέκτιβ πριν 15 χρόνια και το 2015 πρωταγωνίστησε (ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία) στην ταινία «Suspended Death», όπου υποδυόταν τον ερευνητή Έφρεν Ρόμπλς που σώζει έναν Βενεζουελάνο επιχειρηματία από απαγωγείς.

Ο ίδιος είχε παλιότερα δηλώσει ότι αποφάσισε να παίξει στον κινηματογράφο, όταν συνάντησε έναν νέο άνδρα στο Καράκας που σκεφτόταν να γίνει μέλος μιας συμμορίας.

Ο Πέρες παρατήρησε τότε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να τον μεταπείσει, αλλά ο νέος επηρεαζόταν πάρα πολύ από όσα έβλεπε στην τηλεόραση. «Κυριολεκτικά ξεχνούσε ακόμα και την πείνα του βλέποντας τηλεόραση».

Αλλά ο ρόλος του στην ταινία δεν συγκρίνεται με τα όσα τελικά έμελε να κάνει στην πραγματική του ζωή.

Πότε αποφάσισε να λιποτακτήσει

 

Ο ίδιος εξηγούσε πως ο βασικότερος λόγος που λιποτάκτησε πέρυσι το καλοκαίρι ήταν το επίπεδο της διαφθοράς στην αστυνομία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Παραστρατιωτικοί συνεργάζονταν με αξιωματικούς για κλοπές και ληστείες ενώ κυβερνητικοί υπάλληλοι εμπόδιζαν τους αστυνομικούς να συλλάβουν διακινητές κοκαΐνης.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, αμέτρητες ήταν οι περιπτώσεις που ο ίδιος είχε εντοπίσει φορτία κοκαΐνης αλλά του είχε ζητηθεί από ανωτέρους του να κάνει τα «στραβά μάτια».

Μεταξύ των προσώπων που είχε καταγγείλει ο νεκρός πλέον Πέρες, ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Νέστορ Ρέβερολ.

Ο Ρέβερολ αντιμετωπίζει κατηγορίες και στις ΗΠΑ για ανάκληση ερευνητών που βρίσκονταν στα ίχνη διακινητών ναρκωτικών, όταν ακόμα διοικούσε την Εθνική Φρουρά της χώρας του.

Ο Πέρες θεωρούσε άμεσα υπεύθυνους για τη διαφθορά και την οικονομική εξαθλίωση της Βενεζουέλας τον Μαδούρο και την κυβέρνησή του. 

Η εικόνα του νεκρού αδελφού

 

Μία εβδομάδα πριν αποφασίσει να πιλοτάρει το ελικόπτερο και να ανοίξει πυρ στο Δικαστικό Μέγαρο του Καράκας, ο αδελφός του σκοτώθηκε από γκάνγκστερ που ήθελαν να του κλέψουν το κινητό.

Τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου δύο οικοδομικά τετράγωνα από το σπίτι του.

«Έπρεπε να τον αναγνωρίσω ενώ κειτόταν στο νεκροτομείο, πάνω στην κρύα μεταλλική επιφάνεια». Τότε ήταν που αποφάσισε πως έπρεπε κάτι να αλλάξει. 

Η «κινηματογραφική» πτήση με το ελικόπτερο

Στις 27 Ιουνίου, ο Πέρες πήρε το ελικόπτερο και πέταξε πάνω από την μαζική διαδήλωση ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου λάμψεις στον αέρα για να τραβήξει την προσοχή του πλήθους.

Στην συνέχεια έφτασε στο υπουργείο Εσωτερικών ανοίγοντας «ακίνδυνο πυρ» με άσφαιρα. Έχοντας προσελκύσει την προσοχή του πλήθους, ο Πέρες άνοιξε ένα πανό με το οποίο καλούσε τον κόσμο να εξεγερθεί.

«Ήθελα να αφυπνίσω τους πολίτες και τους δημόσιους λειτουργούς. Δεν έπρεπε να χάσουν τις ελπίδες τους».

Τελικά το ελικόπτερο υπέστη μία μηχανική βλάβη στα υδραυλικά του και έκανε αναγκαστική προσγείωση. Αρκετοί κάτοικοι κάλεσαν αμέσως τις αρχές αλλά εκείνος πρόλαβε να διαφύγει πριν καταφτάσουν.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν τότε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος αλλά ο Πέρες ηγείτο μίας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τον ακολούθησαν.

Ήταν πλέον φυγάς και Νο1 καταζητούμενος για την αστυνομία.

Έκτοτε, ανέβαζε στο Instragram φωτογραφίες με άλλους ένοπλους άνδρες - μικρές ομάδες συνήθως των 4-10 ατόμων.

Τρεις εβδομάδες αργότερα εμφανίστηκε σε μία αντικυβερνητική διαδήλωση επαναλαμβάνοντας το μήνυμά του για εξέγερση.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές και τις ηθικές αξίες αυτής της χώρας», φώναξε εκείνη την ημέρα κοιτάζοντας τις τηλεοπτικές κάμερες. «Αν εσείς είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε αυτή την χώρα, τότε είμαστε και εμείς!»

Όμως και πάλι δεν βρήκε ανταπόκριση ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο ισχυροποίησε τη θέση του στα τέλη Ιουλίου, σφίγγοντας τον κλοιό του γύρω από τα νομοθετικά όργανα.

Οι δρόμοι γέμισαν από την παρουσία στρατιωτικών και οι δημόσιες παραστάσεις διαμαρτυρίας απαγορεύθηκαν διά προεδρικού διατάγματος.

Ο Πέρες απομονώθηκε ακόμα περισσότερο. Ο ίδιος και περίπου 50 ακόμη άνδρες διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ξεκίνησαν την προετοιμασία τους σε ασφαλείς τοποθεσίες, εκπαιδεύοντας και άλλους, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Ωσόστο στην επικοινωνία που είχε με τους NYT παραδεχόταν πως ούτε ο ίδιος δεν ήξερε τον αριθμό των υποστηρικτών του.

Με τον ίδιο να τραβά το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, η κυβέρνηση τον παρουσίασε ως έναν επικίνδυνο στασιαστή που επιχείρησε να σκοτώσει κόσμο στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά «δεν τα κατάφερε».

Ο ίδιος ο Μαδούρο επαναλάμβανε συχνά ότι ο Πέρες και οι ακόλουθοι ήταν τρομοκράτες που ήθελαν να οδηγήσουν την χώρα σε εμφύλιο σπαραγμό.

Δεν πίστευε ότι θα τον πιάσουν

 

Ο Πέρες εμφανιζόταν αισιόδοξος. «Είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ειδικές δυνάμεις χάρη στους ανθρώπους που μας βοηθούν μέσα από τα κρατικά ιδρύματα», έλεγε.

Την νύχτα πριν τον δολοφονήσουν ο Πέρες είχε καλή διάθεση και κανόνιζε με τους Times την επόμενη συνέντευξή του.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας όμως, ο πρώην ντετέκτιβ ανέβασε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram που έδεινε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις τον είχαν εντοπίσει.

Στην αρχή δεν ακούγονται πυροβολισμοί και ο Πέρες φαίνεται να μιλά με έναν στρατιωτικό που τον καλεί να παραδοθεί καθώς «το κράτος είχε κερδίσει».

Ο Πέρες απάντησε πως δεν θα παραδοθεί επειδή φοβάται πως οι ειδικές δυνάμεις θα σκοτώσουν πολίτες μέσα στο κτίριο.

Η φαινομενική ηρεμία σύντομα μετατρέπεται σε χάος.

Ο Πέρες κοιτά το τηλέφωνο του ενώ αίμα μπαίνει στο δεξί του μάτι. Ζητά από τους συμπολίτες του να κατακλύσουν τους δρόμους. Οι τοίχοι σημαδεύονται από σφαίρες. Φωνάζει πως είναι πρόθυμος να παραδοθεί αλλά οι στρατιωτικοί επιτίθενται με χειροβομβίδες.

Ο Πέρες αντιλαμβάνεται ότι το τέλος του είναι κοντά. «Ας είναι ο Θεός μαζί μας. Μακάρι ο Ιησούς Χριστός να με συνοδεύσει. Ντέρεκ, Σαντιάγκο, Σεμπάστιαν, σας αγαπώ με όλη μου την καρδιά, γιοι μου. Ελπίζω να σας ξαναδώ ξανά σύντομα».

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε πως η ομάδα του Πέρες είχε εξαρθρωθεί και πως αυτός και έξι συνεργοί του ήταν νεκροί ενώ, κατά την διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, δύο αξιωματικοί της αστυνομίας είχαν επίσης χάσει τη ζωή τους.


Ο Ρέβερολ, που ο Πέρες είχε επωνύμως κατηγορήσει για συνεργασία με τα καρτέλ ναρκωτικών ήταν από τους πρώτους που διατυμπάνισαν τη νίκη του κράτους απέναντι στους στασιαστές.

Το σώμα του Πέρες μεταφέρθηκε στο ίδιο νεκροτομείο που είχε βρεθεί λίγους μήνες νωρίτερα και το πτώμα του αδελφού του, όταν εκείνος αποφάσιζε πως ήταν ώρα να δράσει απέναντι στη διεφθαρμένη, όπως έλεγε, κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

 Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Πάντως οι προσπάθειες του δεν έβρισκαν ανταπόκριση από τον λαό. Εδώ έκανε αναγκαστική προσγείωση το ελικόπτερο του και οι πολίτες έτρεξαν αμέσως να καλέσουν την αστυνομία. Η αντιπολίτευση δεν τον στήριξε ποτέ. Ή δεν έπειθε για διάφορους λόγους, ή οι άνθρωποι εκεί είναι απίστευτα φοβισμένοι. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ο φίλος του Τσίπρα είναι ένας στυγνός δικτάτορας.