Γερμανία: Επόμενος σκόπελος το εσωκομματικό δημοψήφισμα του SPD

Γερμανία: Επόμενος σκόπελος το εσωκομματικό δημοψήφισμα του SPD Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στη Βόννη το 56,4% των συνολικά 642 συνέδρων ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κομματικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 362, 279 καταψήφισαν ενώ ένας απείχε.

«Ανακουφισμένος» δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, προαναγγέλλοντας την ίδια ώρα «σκληρές διαπραγματεύσεις» με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Τις επόμενες μέρες το SPD θα έχει συνομιλίες με την CDU/CSU προκειμένου να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για τις διαπραγματεύσεις», όπως είπε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών δυνητικών εταίρων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας. Προσβλέποντας σε συνοπτικές διαδικασίες η Αγκ. Μέρκελ είπε πρόσφατα ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Εντούτοις ακόμη και η επιτυχής κατάληξη των επίσημων πλέον διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται κάποιον αυτοματισμό στο σχηματισμό κυβέρνησης: επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων θα κληθούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο εσωκομματικού δημοψηφίσματος και τα 440.000 μέλη του SPD.

Σε περίπτωση που οι διαδικασίες προχωρήσουν κανονικά και δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις και εφόσον βέβαια δώσει το τελικό πράσινο φως και η κομματική βάση, η νέα γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να σχηματιστεί λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

Της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε δι΄ ανατάσεως της χειρός προηγήθηκε μια έντονη, συναισθηματικά φορτισμένη και ιδιαίτερα «ζωντανή» συζήτηση όπου τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ