Με τους ιθαγενείς του Αμαζονίου συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος

Με τους ιθαγενείς του Αμαζονίου συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
EPA/LUCA ZENNARO
0

Ο πάπας Φραγκίσκος, που πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη επίσκεψή του στον Αμαζόνιο, στο νοτιοανατολικό Περού και συναντήθηκε με ιθαγενείς της περιοχής, κατήγγειλε τη «σεξουαλική δουλεία» και τις αμέτρητες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών και εφήβων.

«Δεν επιτρέπεται να κοιτάμε από την άλλη πλευρά και να επιτρέπουμε να πλήττεται η αξιοπρέπεια τόσων πολλών γυναικών, ιδίως εφήβων» υπογράμμισε. «Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο "εμπορία ανθρώπων" αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μιλάμε για δουλεία: εργατική δουλεία, σεξουαλική δουλεία, δουλεία του κέρδους», συνέχισε.

«Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε μέχρι ποιου σημείου σ' αυτήν την περιοχή, που είναι υπό την προστασία της Μητέρας του Θεού (σ.σ. η περιοχή στα ισπανικά αποκαλείται Madre de Dios) τόσες πολλές γυναίκες, υποτιμούνται, καταφρονούνται και εκτίθενται σε αμέτρητες βιαιοπραγίες» είπε ο πάπας. «Δεν γίνεται να θεωρούμε φυσική τη βία σε βάρος των γυναικών», τόνισε.

Ο ποντίφικας, που συχνά μιλάει για μια κουλτούρα των «σκουπιδιών» στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, σημείωσε επίσης ότι «τα δάση, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα χρησιμοποιούμε μέχρι και τον τελευταίο πόρο τους και μετά τα εγκαταλείπουμε, ως άχρηστα. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται επίσης με την ίδια λογική: τους εκμεταλλευόμαστε μέχρι εξαντλήσεως και μετά τους εγκαταλείπουμε ως άχρηστους».

Ο πάπας, που έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως προτεραιότητές του, είπε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και την «καταναλωτική απληστία» να καταστρέψουν ένα φυσικό περιβάλλον που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη. «Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου ουδέποτε απειλούνταν τόσο πολύ στα δικά τους εδάφη όσο σήμερα», σημείωσε.

Με τους ιθαγενείς του Αμαζονίου συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
EPA/LUCA ZENNARO

Απευθυνόμενος στο πλήθος των χιλιάδων ιθαγενών που, φορώντας παραδοσιακές στολές, είχαν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό στάδιο στην πόλη Πουέρτο Μαλντονάδο, ο πάπας κατήγγειλε επίσης «τις πιέσεις που ασκούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων» οι οποίες αναζητούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και χρυσό και λεηλατούν «προμήθειες για άλλες χώρες, χωρίς καμία έγνοια για τους κατοίκους».

Νωρίτερα, ο Φραγκίσκος είχε ακούσει τους ιθαγενείς να καταγγέλλουν τον «βιασμό» της γης τους, όπως τον χαρακτήρισαν.

«Μπαίνουν στα εδάφη μας χωρίς να μας ρωτάνε και θα υποφέρουμε πολύ όταν οι ξένοι εξορύξουν τη γη (...) και καταστρέψουν τα ποτάμια μας μετατρέποντάς τα σε μαύρα νερά του θανάτου», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, ο Έκτορ Σουέγιο.

Ο πάπας απάντησε ότι άκουσε «την κραυγή των ανθρώπων» και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η Εκκλησία θα τους προσφέρουν «μια επιλογή για την προάσπιση της ζωής, της γης και του πολιτισμού τους».

Οι ιθαγενείς του Περού ελπίζουν ότι η επίσκεψη του ποντίφικα θα πείσει την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να παραχωρήσει στις κοινότητές τους τίτλους στις προγονικές γαίες τους ώστε να μπορέσουν να τις διαφυλάξουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ