Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΠΓΔΜ: Αν δεν βρείτε ονομασία δεν μπαίνετε στη Συμμαχία

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΠΓΔΜ: Αν δεν βρείτε ονομασία δεν μπαίνετε στη Συμμαχία Facebook Twitter
0

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε πως εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016.

Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει σχέδιο Β για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι σημαντικό να έχετε φιλοδοξίες. Είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα της χώρας σας να δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και πραγματικά έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως, συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ρεαλιστές και να αντιληφθείτε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση.

Αυτό που κάνει πιο δύσκολη την ένταξή σας, είναι να στηρίζεστε στην ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχετε επιλύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά ότι πρέπει πρώτα να λύσετε το ζήτημα αυτό και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε » πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, χαιρέτισε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν αγνοείται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΔΧ είναι νομική και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει με βάση την αρχή της ομοφωνίας. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής απέναντί σας αν άφηνα να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του θέματος του ονόματος» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε την επίσκεψη του γ.γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως καθοριστική, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί πραγματική ενθάρρυνση και στήριξη για τις προσδοκίες ότι το 2018 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την ΠΓΔΜ, αλλά και για όλη την περιοχή, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ