Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές

Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές Facebook Twitter
EPA/TRACEY NEARMY
0

Το Μπανγκλαντές έχει καταγράψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια στους καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με τη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος για την επίσημη καταγραφή τους καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους.

Μιανμάρ και Μπανγκλαντές συμφώνησαν χθες να οργανώσουν τον επαναπατρισμό των 655.000 Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει την Πολιτεία Ραχίν από τα τέλη Αυγούστου, για να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή ο στρατός του Μπανγκλαντές ξεκίνησε στα τέλη του 2017 την καταγραφή των Ροχίνγκια που βρίσκονται στη χώρα, εκδίδοντας για εκείνους μια κάρτα με τα βιομετρικά στοιχεία τους.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει 1.004.742 Ροχίνγκια. Έχουν λάβει κάρτες με τα βιομετρικά τους στοιχεία», δήλωσε ο Σάιντουρ Ράχμαν στρατηγός της ταξιαρχίας που κάνει την καταγραφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη δεν έχουν περιληφθεί στη βάση δεδομένων πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο 962.000 Ροχίνγκια βρίσκονται στο Μπανγκλαντές.

Μια λαοθάλασσα έκανε την εμφάνισή της το φθινόπωρο στο Μπανγκλαντές, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, προκαλώντας μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνα στην Ασία.

Η Ντάκα και η Ναϊπιντάου συμφώνησαν στη διαδικασία για τον επαναπατρισμό των προσφύγων αυτών, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη Μιανμάρ.

Η συμφωνία αυτή, που προβλέπει την ανέγερση καταυλισμών στη δυτική Μιανμάρ, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τη διεθνή κοινότητα. Πολλοί Ροχίνγκια αρνούνται να επιστρέψουν στην Πολιτεία Ραχίν, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για να το κάνουν με ασφάλεια.

«Το χειρότερο θα ήταν να μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές σε καταυλισμούς στη Μιανμάρ», προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μπανγκλαντές και Μιανμάρ ζήτησαν συμβουλές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), όμως η υπηρεσία δεν συμμετείχε στις συζητήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ