«Πρωτοφανής» άρνηση του Μπάνον να απαντήσει στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων - Ισχυρίστηκε ότι λειτουργεί υπό τις εντολές του Λευκού Οίκου

«Πρωτοφανής» άρνηση του Μπάνον να απαντήσει στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων - Ισχυρίστηκε ότι λειτουργεί υπό τις εντολές του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
EPA/SHAWN THEW
0

Ως «πρωτοφανή» ενέργεια χαρακτήρισε την άρνηση του Στιβ Μπάνον χθες να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Άνταμ Σιφ, είναι κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή.

Ο Στιβ Μπάνον αρνήθηκε χθες να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από την Επιτροπή, μετά την κλήτευσή του να καταθέσει την Τρίτη, ισχυριζόμενος ότι ο Λευκός Οίκος του είχε συστήσει να μην το κάνει.

Ο Άνταμ Σιφ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ακρόαση, ότι ο δικηγόρος του Μπάνον είπε στην Επιτροπή ότι ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου «ήταν πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μας όμως μετά από συστάσεις από τον Λευκό Οίκο δεν το έκανε».Ο Σιφ καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «εντολή φίμωσης από το Λευκό Οίκο».

Ο Μπάνον, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής όμως αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν την περίοδο μετάβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Τραμπ, την περίοδο που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, αλλά ακόμη και την περίοδο που αποχώρησε από το Λευκό Οίκο.

«Αλλά υπήρξε μία ολόκληρη περίοδος για την οποία τέθηκαν περιορισμοί στις ερωτήσεις από τον Λευκό Οίκο. Έτσι, στην διάρκεια της ακρόασης του επιδώσαμε κλήση μετατρέποντας την κατάθεσή του από εθελοντική σε υποχρεωτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια.

Ο Σιφ πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν η πρώτη φορά που βλέπουμε μάρτυρα να αρνείται να απαντήση σε ερωτήσεις, υπό τις εντολές του Λευκού Οίκου».

Νωρίτερα την Τρίτη, αναφέρθηκε ότι ο Μπάνον κλήθηκε από το δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα από τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας

Για την ίδια υπόθεση διεξάγονται έρευνες από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, η έρευνα του ειδικού ανακριτή θα συνεχιστεί ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η προθεσμία που ισχύει λήγει μεθαύριο Παρασκευή.

Από την άλλη μεριά, η έρευνα του Μιούλερ δεν έχει ενταχθεί στις ετήσιες χρηματοδοτήσεις του Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν θα επηρεαστούν από ενδεχόμενη παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι «κανείς» δεν ενθάρρυνε τον Μπάνον να μην είναι "διαφανής" κατά την ανάκριση, όμως υπάρχει μία «διαδικασία σε σχέση με το πως φαίνεται αυτό».

«Όπως και με όλες τις έρευνες του Κογκρέσου που άπτονται του Λευκού Οίκου» ανέφερε στους δημοσιογράφους, «το Κογκρέσο πρέπει να συμβουλευτεί τον Λευκό Οίκο πριν λάβει εμπιστευτικό υλικό. Αυτό αποτελεί μέρος μιας δικαστικά αναγνωρισμένης διαδικασίας που πηγαίνει πίσω δεκαετίες».

Παρόλα αυτά το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι δίνοντας στον πρόεδρο «το απόλυτο προνόμιο» εναντίον μίας κλήτευσης «σε μια γενικευμένη απαίτηση του δημόσιου συμφέροντος για την εμπιστευτικότητα μη στρατιωτικών και μη διπλωματικών θεμάτων θα έπληττε τη συνταγματική ισορροπία μιας "λειτουργικής κυβέρνησης"».

Πηγή: The Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ