Η ανόητη και επικίνδυνη τάση «Tide Pod Challenge» προκαλεί ανησυχία

Η ανόητη και επικίνδυνη τάση «Tide Pod Challenge» προκαλεί ανησυχία Facebook Twitter
1

Μια ανερχόμενη τάση με τη μορφή δοκιμασίας στα social media ανάμεσα στους χρήστες νεαρής ηλικίας δεν είναι μόνο ανόητη αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο, προειδοποιούν οι γιατροί.

Το «Tide Pod Challenge» είναι η νέα πρόκληση στο ίντερνετ και ουσιαστικά καλεί νέους να καταναλώσουν τις γνωστές κάψουλες απορρυπαντικού πλυντηρίου, σαν να ήταν μια κοινή τροφή. 

Δεκάδες έφηβοι στο εξωτερικό δημοσιεύουν βίντεο στα social media, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Fox στα οποία φαίνονται να μασούν τις πολύχρωμες κάψουλες, προκαλώντας με τη σειρά τους άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο. Κάποιοι μάλιστα έχουν ποστάρει βίντεο, όπου μαγειρεύουν πρώτα το απορρυπαντικό πριν το καταναλώσουν.

Φυσικά πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη ιδέα, καθώς οι κάψουλες, που περιέχουν αιθανόλη, πολυμερή και υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι εξαιρετικά τοξικές και μπορεί να βλάψουν σε ακραίο βαθμό την υγεία όποιου τις καταναλώσει.

Το «Tide Pod Challenge» εμφανίστηκε σαν αστείο σε ένα άρθρο του σατιρικού μέσου, The Onion. Το 2017, το College Humor δημοσίευσε ένα σατιρικό βίντεο ενός άντρα να τρώει τις κάψουλες επειδή έδειχνα «πεντανόστιμες σαν καραμέλες». 

Γιατροί προειδοποιούν πως η ποσότητα απορρυπαντικού που περιέχουν οι κάψουλες είναι αρκετή για να προκαλέσει έντονη διάρροια και εμετό, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να επιφέρει μέχρι και το θάνατο. 

Η εταιρία Tide από την πλευρά της έσπευσε να διευκρινίσει για ακόμη μία φορά πως οι κάψουλες δεν είναι παιχνίδι και πως κανείς δεν πρέπει να τις χρησιμοποιεί για ο,τιδήποτε άλλο πέρα από τον καθαριστικό σκοπό τους, ακόμη κι αν πρόκειται για φάρσα. Συμβουλεύει δε σε περίπτωση που κάποιον τις καταναλώσεις, να πιει νερό ή γάλα και αμέσως μετά να επικοινωνήσει με το Κέντρο Δηλητηριάσεων. 

Οι κάψουλες απορρυπαντικού ευθύνονται για τουλάχιστον 10 θανάτους, σύμφωνα με το CBS, οι δύο σε νήπια και οι υπόλοιποι σε ηλικιωμένους πολίτες με άνοια.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια