Ο Τραμπ ετοιμάζεται να «ανακηρύξει» την Κίνα και την Ρωσία ανταγωνιστές των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να «ανακηρύξει» την Κίνα και την Ρωσία ανταγωνιστές των ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να δηλώσει ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι επίσημα ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει «πύρινη» ομιλία για τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, καθώς όπως αναφέρει το Reuters, Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την ισχύ των ΗΠΑ και να διαβρώσουν τόσο την ασφάλεια και όσο την ευημερία της χώρας.

«Είναι αποφασισμένες να καταστήσουν τις οικονομίες λιγότερο ελεύθερες και λιγότερο δίκαιες, να αναπτύξουν τους στρατούς τους και να ελέγξουν τις πληροφορίες και τα δεδομένα προκειμένου να καταπιέσουν τις κοινωνίες τους και να διευρύνουν την επιρροή τους», όπως αναφέρεται στα αποσπάσματα του κειμένου του Τραμπ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Τι θα αναφέρει η στρατηγική εθνικής ασφάλειας

Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας, που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μηνών από τον πρόεδρο και τους βασικούς του συμβούλους, δεν περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή ως απειλή στην αμερικανική εθνική ασφάλεια, έναν χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2016, δήλωσαν σύμβουλοι του Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εάν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτή. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν μια προσέγγιση που να εξισορροπεί την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», θα αναφέρεται στο έγγραφο.

Η στάση του Τραμπ σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» οι οποίες αφορούν την προστασία των αμερικανικών εδαφών και συνόρων, την ανοικοδόμηση του αμερικανικού στρατού, την προβολή ισχύος στο εξωτερικό και την επιδίωξη εμπορικών πολιτικών που να είναι πιο ευνοϊκές για τις ΗΠΑ.

Ο χαρακτηρισμός της Κίνας και της Ρωσίας ως «ρεβιζιονιστικές δυνάμεις» στο έγγραφο αντικατοπτρίζει την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης του Τραμπ απέναντι σε αυτές, παρά τις προσπάθειες του ίδιου του Αμερικανού πρόεδρου να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο status quo – η Ρωσία στην Ευρώπη με τις στρατιωτικές της επιδρομές στην Ουκρανία και τη Γεωργία και η Κίνα στην Ασία με την επιθετικότητά της στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η στρατηγική θα δεσμεύεται να προστατεύσει τις κρίσιμης σημασίας αμερικανικές υποδομές από την κυβερνοπειρατεία και να «κυνηγήσει τους κακόβουλους παράγοντες του διαδικτύου». Η Κίνα και η Ρωσία συχνά κατηγορούνται για κυβερνοεπιθέσεις έναντι αμερικανικών στόχων, ισχυρισμοί που οι ίδιες οι χώρες απορρίπτουν.

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM