Αυστρία: Στους ακροδεξιούς τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας

Αυστρία: Στους ακροδεξιούς τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας Facebook Twitter
O νέος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς (δεξιά) μαζί μαζί με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου και το υπουργείο Αθλητισμού και Δημοσίων Υπαλλήλων.
2

Εκπρόσωπος του αυστριακού συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε ότι, με βάση τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) θα λάβει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας.

Ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, ο Μάριο Κούνασεκ  υπουργός Άμυνας, ενώ η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, παρότι δεν είναι μέλος του FPO, παίρνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νεαρός ηγέτης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP), θα είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, ενώ ο επικεφαλής της ακροδεξιάς, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, θ' αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου καθώς και το υπουργείο Αθλητισμού και Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών στην Αυστρία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια Ε.Ε., την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρουν τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του συντηρητικού OVΡ και του αντιμεταναστευτικού FPO, το οποίο έχει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει μεταξύ των στόχων του την χαλάρωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.

«Όχι» σε δημοψήφισμα για την έξοδο της Αυστρίας από την Ε.Ε

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τη συζήτηση για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί μια απόφαση για το ποιος θα μπορεί να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.

Ο Κουρτς παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, στη Βιέννη.

Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων τους, ο Στράχε είπε ότι το FPO συμφώνησε να μην προωθήσει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν αιτήματος του OVP, «το θέμα της εξόδου από την ΕΕ αποκλείστηκε» από τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι συμφώνησε με τον Κουρτς να επεκτείνουν σταδιακά την άμεση δημοκρατία και θα αγωνιστούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Επιθυμούμε μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς όπου δικαιολογείται κάτι τέτοιο, όπως στην άμυνα και τα σύνορα, αλλά να δίνονται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα κράτη κάθε φορά που αυτό είναι δυνατόν», εξήγησε ο Κουρτς.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο Κουρτς είπε ότι δεν θα αλλάξει η στάση της Βιέννης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επειδή το φιλορωσικό FPO θα μετέχει στην κυβέρνηση.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέρεν αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μετά την λαίλαπα των αριστεροφιλελεύθερων, των διεστραμμένων ιδεολογιών τους και την επακόλουθη καταστροφή των δυτικών κοινωνιών, οι ευρωπαικές ελίτ αποφάσισαν: Ταχύτατη επιστροφή στον εθνοκρατισμό.