«Χέρι-χέρι» Πούτιν και Ερντογάν για το Ισραήλ: Η απόφαση των ΗΠΑ είναι αποσταθεροποιητική

«Χέρι-χέρι» Πούτιν και Ερντογάν για το Ισραήλ: Η απόφαση των ΗΠΑ είναι αποσταθεροποιητική Facebook Twitter
0

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφωνούν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία ελπίζει να υπογράψει συμβάσεις πίστωσης για την αμυντική βιομηχανία με την Τουρκία στο κοντινό μέλλον.


Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ισραήλ βλέπει την κίνηση των ΗΠΑ «ως ευκαιρία για την αύξηση καταπίεσης κατά των Παλαιστινίων». «Ο αριθμός των Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι πλέον πάνω από 2000», δήλωσε και τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμμερίζονται την ίδια προσέγγιση στο θέμα.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα δεν προσφέρει τίποτα για να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης και αποσταθεροποιούσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί με άμεσες επαφές μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης», πρόσθεσε. Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις καθώς και με τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στη Συρία.

«Χέρι-χέρι» Πούτιν και Ερντογάν για το Ισραήλ: Η απόφαση των ΗΠΑ είναι αποσταθεροποιητική Facebook Twitter

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Πούτιν αντανακλά τους αυξανόμενους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Αίγυπτο, που λαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσά αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το Ισραήλ, και αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή λόγω του ελέγχου της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο Πούτιν πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη σε μια ρωσική βάση στη Συρία προτού φθάσει στην Αίγυπτο και διέταξε την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία έπειτα από διετή στρατιωτική εκστρατεία.

Ο Πούτιν και ο Σίσι αναμένεται να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στην Νταμπάα της Αιγύπτου, και να συζητήσουν την επανάληψη των ρωσικών πτήσεων στην Αίγυπτο το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με έγγραφο του Κρεμλίνου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς οι πρόεδροι των δύο χωρών θα υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ