Σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ Facebook Twitter
1

Τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας συναντά η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

H παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς διεμήνυσε από χθες ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν με την πρόθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η αντίδραση της οργάνωσης προκαλεί ανησυχία σε διεθνείς αναλυτές.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την Ιερουσαλήμ είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών.

«Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό», είπε η Μέι. «Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».

«Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει εν τέλει να αποτελέσει μια πρωτεύουσα που θα μοιράζονται το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος», είπε ακόμη η Μέι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών» τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της μετά την ανακοίνωση της απόφασης αλλά και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην ειρηνευτική διαδικασία.

Τον έντονο προβληματισμό του για τις αποφάσεις που φαίνεται να έχει λάβει ο κ. Τραμπ εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το status quo και να φερθούν με «σοφία και σύνεση».

«Η Ιερουσαλήμ είναι μία μοναδική πόλη, που είναι ιερή για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους [...] και έχει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ειρήνη», είπε ο ποντίφικας.

Στην κατηγορηματική απόρριψη της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ προχώρησε και η Αίγυπτος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Θανατική καταδική» για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον «επικίνδυνη κλιμάκωση», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έκανε λόγο για «επικίνδυνη» απόφαση, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αούν.

Νωρίτερα πριν την επίσημη ανακοίνωση του Τραμπ, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters ο πρεσβευτής Ντιάμπ αλ-Λουχ.

Στο μεταξύ, και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ιρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ιράν «δεν θα ανεχθεί μια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων» είπε εξάλλου ο Ροχανί σε ομιλία ενώπιον αξιωματούχων στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ.

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη συνωμοσία» πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων πολλών μουσουλμανικών χωρών που συγκεντρώθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, νωρίτερα, είδε στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία», είπε.

Εξάλλου, το Πακιστάν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αντίθετο αναμφίβολα» στην απόφαση του Τραμπ.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν [σύμφωνα με μμε] οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Ένα τέτοιο βήμα «που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» «θα αγνοούσε δεκαετίες συναίνεσης στο θέμα, θα υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προοπτική βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε, επίσης, την Τετάρτη ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

«Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους».

γ.γ. ΟΗΕ: Μόνη εναλλακτική η λύση των δύο κρατών

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια