Η Μόσχα καταχώρισε εννέα αμερικανικά ΜΜΕ στους «πράκτορες του εξωτερικού»

Η Μόσχα καταχώρισε εννέα αμερικανικά ΜΜΕ στους «πράκτορες του εξωτερικού» Facebook Twitter
EPA
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας καταχώρισε 9 αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) και το Voice of America (VOA), στον κατάλογο με τους «πράκτορες του εξωτερικού».

Είχε προηγηθεί η επικύρωση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενός νόμου που επιτρέπει την καταχώριση και των μέσων ενημέρωσης στον κατάλογο αυτόν.


Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιεύει στον ιστότοπό του ότι αποφάσισε να καταχωρίσει τα επιδοτούμενα από το αμερικανικό Κογκρέσο VOA και RFE/RL, όπως και άλλα επτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με αυτά τα δύο, στον κατάλογο αυτόν καθώς "ασκούν καθήκοντα ξένου πράκτορα".


Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν επικύρωσε έναν νόμο που επιτρέπει την καταχώριση οποιουδήποτε διεθνούς μέσου ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία στον κατάλογο αυτόν με τους "πράκτορες του εξωτερικού" βάσει σχετικής απόφασης που θα λαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιδρώντας στο γεγονός ότι το ρωσικό δίκτυο RT καταχωρίστηκε ως "πράκτορας του εξωτερικού" στις ΗΠΑ.


Τον νόμο αυτόν καταδίκασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατήγγειλε ότι "οποιοδήποτε ξένο μέσο ενημέρωσης θα μπορεί να χαρακτηριστεί πράκτορας του εξωτερικού αυθαίρετα από το υπουργείο Δικαιοσύνης".


Ο νόμος αυτός, που επικρίθηκε επίσης έντονα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τη Διεθνή Αμνηστία, υποχρεώνει κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που αφορά να δίδουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική τους κατάσταση και να αναφέρουν στα κείμενά τους ότι έχουν καταχωριστεί ως "πράκτορες του εξωτερικού".


Με τον νέο νόμο που επικυρώθηκε τον Νοέμβριο διευρύνεται ώστε να αφορά και τα ξένα μμε προηγούμενος νόμος που είχε υιοθετηθεί το 2012 και αφορούσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Οι ραδιοσταθμοί VOA και RFE/RL, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, ήταν τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που είχαν προειδοποιηθεί από τη Μόσχα για μια πιθανή καταχώρισή τους προσεχώς σε αυτόν τον κατάλογο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM