Φονική επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο - Έφτασαν τους 235 οι νεκροί (upd)

Φονική επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο - Έφτασαν τους 235 οι νεκροί (upd) Facebook Twitter
6

Έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής (24/11) σε τέμενος στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, η έκρηξη ταρακούνησε το βόρειο Σινά και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και ακόμη περισσότερους τραυματίες.

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με νεότερο απολογισμό και άλλοι 130 τραυματίστηκαν από την επίθεση φερόμενων ως μαχητών σε τέμενος στη βόρεια επαρχία Σινά της Αιγύπτου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MENA, το οποίο επικαλείται επίσημη πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν θύματα της επίθεσης από το σημείο προς κοντινά νοσοκομεία μετά την επίθεση στο τέμενος Αλ Ράουνταχ στην Μπιρ αλ-Άμπεντ, δυτικά της πόλης Αρίς.

Για την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την επίθεση σε τέμενος στο βόρειο Σινά κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 235 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Φονική επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο - Έφτασαν τους 235 οι νεκροί (upd) Facebook Twitter

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ένοπλοι επιτέθηκαν με όπλα και ενεργοποίησαν εκρηκτικά, στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από πρωτεύουσα του Βορείου Σινά, αλ-Αρίς, την ώρα που οι πιστοί έκαναν την προκαθορισμένη προσευχή της Παρασκευής.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες, όσοι δεν σκοτώθηκαν στο τέμενος από την έκρηξη και βγήκαν έξω, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο μέσα σε τέσσερα τζιπ.

Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με Αιγύπτιο δημοσιογράφο, φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και μπήκαν μέσα στο τέμενος όπου και τα ενεργοποίησαν.

Το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, επικαλούμενο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα.

Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Al-Masry Al-Youm στο σημείο έχουν σπεύσει πάνω από 30 ασθενοφόρα για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δημοσιογράφους στην περιοχή του Βορείου Σινά. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, Khaled Megahed, έκανε λόγο για 75 νεκρούς ή τραυματίες.

Φονική επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο - Έφτασαν τους 235 οι νεκροί (upd) Facebook Twitter

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται μια εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Σινά όπου μαχητές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες τα τελευταία τρία χρόνια.


Οι μαχητές έχουν θέσει κυρίως στο στόχαστρο των επιθέσεών τους τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέραν της χερσονήσου πλήττοντας χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές.

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Πας να ξαπλώσεις μια ώρα για το μεσημέρι και σηκώνεσαι και ξαφνικά πρώτη είδηση που βλέπεις είναι ότι πεθάνανε σε μια στιγμή 235 άνθρωποι από τρομοκρατική επίθεση.235 άτομα (και πόσοι ακόμα) σκοτώθηκαν σε μια επίθεση, την ώρα που τόσοι σκοτώθηκαν σε ένα ολόκληρο έτος στην Ευρώπη από τρομοκρατικές επιθέσεις.Κι όμως, εξοργιζόμαστε και είμαστε έτοιμοι να πάμε σε Σταυροφορία όταν πρόκειται για εμάς. Όταν συμβαίνει δίπλα μας και σε μεγαλύτερο βαθμό, όλοι σιωπούμε.Ξέρω, γίνομαι γραφικός.
Το τραγικό είναι όσο κι αν το θέτεις τόσο πεζά, ότι ναι πιο πολύ μας σοκάρει όταν συμβαίνει στην Ευρώπη (κι όχι λόγω χριστιανισμού, έλεος!) και χαίρομαι γι'αυτό διότι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. Δυστυχώς σε αυτές τις χώρες είναι τόσο συνηθισμένο που το τραγικό είναι ότι πλέον όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το θεωρούμε φυσιολογικό. Εμείς φταίμε ΚΑΙ γι'αυτό; Ή εκείνοι;
Τι έχουν να πουν τώρα οι ρατσιστές και οι βλάκες που θεωρούν τον μουσουλμανισμό ως την αιτία του μίσους κατά της Δύσης και των φονικών επιθέσεων; Τι έχουν να πουν, από την άλλη, οι ξυπνατζήδες που βλέπουν τον Αμερικανικό παράγοντα ως αιτία για το μίσος και το αίμα που χύνεται;Το Τέμενος αυτό είναι χώρος λατρείας σουφιστών Μουσουλμάνων. Δεν υπάρχουν λόγια και για αυτήν την τραγωδία.
Δεν είναι η πρώτη επίθεση που γίνεται εναντίον Σουφιστών στο τρομοκρατικό τρίγωνο Sheikh Zuweid- El-Arish- Rafah, ποτέ όμως τέτοιας έκτασης. Συνήθως στοχοποιούσαν και αποκεφάλιζαν Σουφι ιερωμένους.Το μήνυμα των τζιχαντιστών στο Βόρειο Σινά, μετά και τα περσινά δολοφονικά χτυπήματα είναι σαφές: χώρος στην Αίγυπτο υπάρχει, κατ´αυτούς, μόνο για τη δική τους εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ. Για τους θιασώτες αυτής της άποψης, οι Σούφι αποτελούν "αποστάτες" με τιμωρία το θάνατο.