Η Βρετανία «χάνει» την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 λόγω Brexit

Η Βρετανία «χάνει» την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 λόγω Brexit Facebook Twitter
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να διατείνεται πλέον ότι θα φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, όπως προβλεπόταν ως τώρα, λόγω του Brexit, εξήγησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Αυτή είναι μια από τις πολλές απτές συνέπειες της απόφασης (της Βρετανίας) να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τη Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του Politico Europe.


Η Βρετανία και η Ουγγαρία είχαν ανακηρυχθεί οικοδεσπότριες χώρες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2023. Ήδη, πέντε βρετανικές πόλεις διεκδικούσαν τη διοργάνωση. Όμως την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μια επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας, εξηγώντας ότι δεν είναι πλέον εφικτό να φιλοξενήσει τον θεσμό αυτόν.


Νομίζουμε ότι είναι λογικό να σταματήσει από τώρα η διαδικασία επιλογής, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.


Το Μπέλφαστ και το Ντέρι στη Βόρεια Ιρλανδία, το Νταντί στη Σκωτίας, το Μίλτον Κέινς, το Λιντς και το Νότιγχαμ στην Αγγλία φιλοδοξούσαν να ανακηρυχθούν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.


Στο παρελθόν ωστόσο, πόλεις από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ είχαν ανακηρυχθεί πολιτιστικές πρωτεύουσες, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Στάβανγκερ της Νορβηγίας και το Νόβι Σαντ στη Σερβία. Ο θεσμός δεν είναι ανοιχτός σε τρίτες χώρες, παρά μόνο στις χώρες που είναι υποψήφιες (προς ένταξη στην ΕΕ), στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η Τουρκία και η Σερβία βρίσκονται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ενώ η Νορβηγία είναι μέλος του ΕΟΧ. Αντιθέτως, η Βρετανία έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν επιθυμεί να ανήκει στον ΕΟΧ μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ