Σήμερα η ιστορική απόφαση για τον «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς

Σήμερα η ιστορική απόφαση για τον «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς Facebook Twitter
1

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία του για τον Ράτκο Μλάντιτς, «τον χασάπη των Βαλκανίων».


Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια, ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, 74 ετών σήμερα, η παρουσία του οποίου δεν είναι βέβαιη στο δικαστήριο, εξακολουθεί να διχάζει τη Βοσνία.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος ήταν διοικητής του Σερβοβόσνιου στρατού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1992-1995, για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους φυγόδικους του κόσμου.  Η δίκη στη Χάγη, που χρειάστηκε 530 ημέρες και περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική υπόθεση εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου στην Ευρώπη μετά το δικαστήριο της Νυρεμβέργης.


Ο Μλάντιτς Κατηγορείται ότι ήταν «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων» και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».


Μαζί με το πολιτικό του άλτερ έγκο, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς.

Σήμερα η ιστορική απόφαση για τον «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς Facebook Twitter

H δίκη σε αριθμούς:

Από τότε που άρχισε η δίκη το 2012

  • 9,914 αποδεικτικά στοιχεία έγιναν δεκτά
  • 530 ημέρες στο δικαστήριο
  • 169 μάρτυρες ποινικής δίωξης
  • 208 μάρτυρες υπεράσπισης
  • 377 μάρτυρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο


Το ICTY, που δημιουργήθηκε το 1993 για να δικαστούν όσοι κατηγορούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, θα εκδώσει σήμερα «μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας του», προτού κλείσει οριστικά τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.


Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν».

Η υπεράσπισή του, από την άλλη, ζητεί την απαλλαγή του: ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».


Ο ίδιος ο στρατηγός Μλάντιτς ενδέχεται να είναι ο μεγάλος απών σήμερα, ημέρα που θα κλείσει δύο δεκαετίες συγκρούσεων και αναζήτησης της δικαιοσύνης, ενώ η υπεράσπισή του επιζητεί εδώ και ημέρες μάταια την αναβολή της ιστορικής απόφασης με δικαιολογία την κακή κατάσταση της σωματικής και πνευματικής του υγείας.


Έχοντας πάθει τρία εγκεφαλικά ο Μλάντιτς «μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε ο δικηγόρος του Ντράγκαν Ίβετιτς, ο οποίος αμφιβάλλει ακόμη κι αν ο πελάτης του είναι σε θέση «να κατανοήσει» την απόφαση.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ