Νέες εκλογές ζητούν οι περισσότεροι Γερμανοί- Η Μέρκελ δήλωσε πως θέλει να είναι ξανά υποψήφια

Νέες εκλογές ζητούν οι περισσότεροι Γερμανοί- Η Μέρκελ δήλωσε πως θέλει να είναι ξανά υποψήφια Facebook Twitter
0

Νέες εκλογές προκρίνει η πλειοψηφία των Γερμανών μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για κυβέρνηση «Τζαμάικα», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Την ίδια στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία να είναι ξανά υποψήφια Καγκελάριος σε περίπτωση νέων εκλογών.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη φαίνεται ότι επιρρίπτει την ευθύνη στους Φιλελεύθερους (FDP) ενώ το 57% βρίσκει λυπηρή την διάλυση των διαπραγματεύσεων, με το 31% να τη χαιρετίζει. Η δε ευθύνη για την αποτυχία βαρύνει το FDP για το 32%, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για το 18%, τους Πράσινους για το 15% και τους Χριστιανοδημοκράτες για το 9%.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνηση μειοψηφίας τοποθετείται το 29%, ενώ νέες εκλογές προτιμά το 63% των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την στάση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το 50% προτιμά να μείνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ το 44% ζητά να συμμετάσχουν σε μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση.

Η Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία να είναι ξανά υποψήφια Καγκελάριος σε περίπτωση νέων εκλογών

«Βρισκόμασταν στην τελική ευθεία» των διερευνητικών συνομιλιών για τον συνασπισμό «Τζαμάικα», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στους Φιλελεύθερους. Δήλωσε δε «πολύ επιφυλακτική» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσε τις νέες εκλογές, στις οποίες και θα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφια για την Καγκελαρία.

«Είναι βεβαίως λυπηρό ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα απόψε στην εκπομπή «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών στο FDP. Σέβομαι φυσικά την απόφασή τους, όσο και αν λυπάμαι, δήλωσε και ανέφερε ότι ήδη από το πρωί της Κυριακής υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για την αποχώρηση του FDP. «Από την σκοπιά μου, θεωρώ ότι βρισκόμασταν στην τελική ευθεία και είχαμε πετύχει πάρα πολλά για τους ψηφοφόρους», επισήμανε η Καγκελάριος και τόνισε ότι υπήρχε συμφωνία και σε πολλά ζητήματα που έθεσε το FDP, όπως ο φόρος αλληλεγγύης.

Νέες εκλογές ζητούν οι περισσότεροι Γερμανοί- Η Μέρκελ δήλωσε πως θέλει να είναι ξανά υποψήφια Facebook Twitter

«Θα απαλλάσσαμε το 75% των πολιτών από τον φόρο», εξήγησε και ανέφερε ότι ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης που χώριζε τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) από τους Πράσινους, υπήρξε μεγάλη προσέγγιση. Σε αυτό το σημείο η κυρία Μέρκελ επαίνεσε τους Πράσινους, οι οποίοι, όπως είπε, σε πολλά θέματα κινήθηκαν προς την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης. Οικοδομήθηκε σχέση εμπιστοσύνης, κάτι που επίσης χρειάστηκε χρόνο, πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά το δικό της κόμμα και το CSU, υποστήριξε ότι μετακινήθηκαν σε πολλά θέματα - «κάναμε επαναστατικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά - και «επί της ουσίας (η συμφωνία) φαινόταν εφικτή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν νέες εκλογές ή αν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα προσκληθούν για μια ακόμη φορά σε διερευνητικές συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό» ή ακόμη και αν θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, η 'Αγγελα Μέρκελ παρέπεμψε στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και κατόπιν θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις. Η ίδια πάντως δήλωσε «πολύ επιφυλακτική» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσε τη νέα προσφυγή στις κάλπες. «Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά τον δρόμο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Δεν ήταν στον σχεδιασμό μου, αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ο δρόμος των νέων εκλογών είναι ένας και ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι για μια σταθερή χώρα ένας άλλος δρόμος, τον οποίο πρέπει να σκεφτεί κανείς πολύ προσεκτικά. Δεν θέλω απόψε να πω "ποτέ", αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική και πιστεύω ότι οι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος», δήλωσε και, ερωτηθείσα αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια Καγκελάριος, απάντησε καταφατικά. Πριν από έναν χρόνο ανακοίνωσα ότι θα είμαι υποψήφια για μια ακόμη θητεία. "Θα ήταν αστείο αν μετά την αποχώρηση του FDP από τις διαπραγματεύσεις αποχωρούσα κι εγώ και δυο μήνες μετά τις εκλογές έλεγα στους ψηφοφόρους «αυτό δεν ισχύει πια»", δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το SPD, η Καγκελάριος δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί για έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό, δήλωσε ωστόσο κατανόηση και σεβασμό για τις θέσεις του και κατέληξε λέγοντας ότι θα περιμένει την έκβαση των συνομιλιών του Προέδρου με τον Αρχηγό του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM