ΗΠΑ: Ματαιώθηκε η εκτέλεση βαριά αρρώστου θανατοποινίτη επειδή δεν έβρισκαν φλέβα για την ένεση

ΗΠΑ: Ματαιώθηκε η εκτέλεση βαριά αρρώστου θανατοποινίτη επειδή δεν έβρισκαν φλέβα για την ένεση Facebook Twitter
0

Ο 69χρονος Άλβα Κάμπελ οδηγήθηκε σήμερα στην προγραμματισμένη εκτέλεση της θανατικής του ποινής, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Διαγνωσμένος με αναπνευστική νόσο, άσθμα, καρδιακά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια είχε σακούλα κολοστομίας και κινείτο μόνο με περιπατητήρα. Η Πολιτεία του Οχάιο είχε αποφασίσει χθες να του προσφέρει μια ειδική συσκευή για να τον βοηθήσει να αναπνεύσει την ώρα της θανατηφόρου ένεσης. Σήμερα όμως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν κατάφεραν να βρουν φλέβα και η εκτέλεση, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, ματαιώθηκε.


Ο Κάμπελ, δια του δικηγόρου του, ζήτησε να οδηγηθεί σε εκτελεστικό απόσπασμα, αντί να του χορηγηθεί θανατηφόρα ένεση, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο σοβαρή.


Ήταν η πέμπτη «αποτυχημένη» εκτέλεση θανατικής ποινής στο Οχάιο τα πρόσφατα χρόνια και η δεύτερη φορά που μια προγραμματισμένη εκτέλεση εγκαταλείφτηκε, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών στο Οχάιο. Η Ένωση κάλεσε για άμεση αναστολή των εκτελέσεων στην Πολιτεία.


«Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, αυτό είναι απάνθρωπο», δήλωσε ο Μάικ Μπρίκνερ, διευθυντής πολιτικής της Ένωσης με μια ανακοίνωσή του. «Για σχεδόν δύο ώρες οι αξιωματούχοι των φυλακών και το ιατρικό προσωπικό 'τρυπούσαν' τον Κάμπελ προσπαθώντας να βρουν φλέβα», τόνισε ο Μπρίκνερ. «Η εκτέλεση αναβλήθηκε», δήλωσε ο δικηγόρος του Κάμπελ Ντέιβιντ Στέμπινς, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Χθες Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε ένα τελικό αίτημα του Κάμπελ για ακύρωση της εκτέλεσής του στο σωφρονιστικό ίδρυμα στο Λουκασβίλ. Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς, είχε αρνηθεί να δώσει χάρη στον Κάμπελ.


Ο Κάμπελ εξέτισε ποινή κάθειρξης 20 ετών για τη δολοφονία ενός άνδρα, πριν αφεθεί ελεύθερος με περιορισμούς το 1992. Πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη για ληστεία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ