Αυστραλία: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων

Αυστραλία: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
EPA/DAVID CLARK
0

Οι Αυστραλοί τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε μια ιστορική ψηφοφορία.

Περισσότεροι από 12,7 εκατ. πολίτες -περίπου το 79.5% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου- συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη με την υποβολή ψήφων μέσω ταχυδρομείου και διήρκεσε οχτώ εβδομάδες. Η ψηφοφορία ήταν εθελοντική και τα αποτελέσματά της μη δεσμευτικά.

Περίπου το 62% των συμμετεχόντων τάχθηκαν υπέρ των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, όπως γνωστοποίησε η αυστραλιανή στατιστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Καμπέρα. Το «όχι» συγκέντρωσε 38,4%.

Αυστραλία: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
EPA/DAVID CLARK

Σύμφωνα με το BBC, ένα νομοσχέδιο για αλλαγή του υπάρχοντος νόμου κατατέθηκε στη Γερουσία αργά την Τετάρτη και θα ακολουθήσει συζήτηση για ενδεχόμενες τροποποιήσεις. Ο πρωθυπουργός Mάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να ψηφιστεί ο νόμος από το κοινοβούλιο μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Εκατομμύρια Αυστραλοί μίλησαν και είπαν συντριπτικό "ναι" στην ισότητα των γάμων. Είπαν ναι στην ισότητα, ναι στη δέσμευση, ναι στην αγάπη», δήλωσε ο Τέρνμπουλ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Αυστραλία: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
EPA/LUIS ENRIQUE ASCUI

Στο Σίδνεϊ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα, ανάμεσά τους διασημότητες όπως ο ολυμπιονίκης της κολύμβησης Ίαν Θορπ.

Αυστραλία: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
EPA/DAVID CROSLING


Η πλειοψηφία των Αυστραλών διάκειται ευνοϊκά έναντι των γάμων προσώπων του ίδιου φύλου, όμως οι πολιτικές συγκρούσεις για το ζήτημα είχαν αποτρέψει κάθε πρόοδο στο ζήτημα για δέκα χρόνια και πλέον. Ο Τέρνμπουλ υποσχόταν ότι θα διοργανωνόταν δημοψήφισμα για το θέμα -μια ψηφοφορία η συμμετοχή στην οποία θα ήταν μεν υποχρεωτική, αλλά το αποτέλεσμά της δεν θα ήταν νομικά δεσμευτικό- όμως η Γερουσία απέρριψε δύο φορές την πρόταση.


Ο Τέρνμπουλ αποφάσισε τότε να ανακοινώσει στις αρχές του Αυγούστου μια δημόσια διαβούλευση με την υποβολή των ψήφων μέσω ταχυδρομείου και σε εθελοντική βάση. Είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σε περίπτωση επικράτησης του ναι.

Αυστραλία: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
EPA/DAVID MOIR


Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πολλούς ιστορικό στην Αυστραλία, όπου μέχρι το 1997 σε αρκετές Πολιτείες η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα.

Πολλοί, ανάμεσά τους και διασημότητες, έσπευσαν να επικροτήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μέσω twitter. Μεταξύ άλλων, η αμερικανίδα παρουσιάστρια Έλεν ΝτεΤζένερις, η οποία έχει παντρευτεί μια ηθοποιό από την Αυστραλία, έγραψε «Μπράβο Αυστραλία». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ