Όχι αυτά τα δύο αρσενικά λιοντάρια δεν ερωτοτροπούν - Τι λένε οι επιστήμονες για τη φωτογραφία από την Κένυα που έγινε viral

Όχι αυτά τα δύο αρσενικά λιοντάρια δεν ερωτοτροπούν - Τι λένε οι επιστήμονες για τη φωτογραφία από την Κένυα που έγινε viral Facebook Twitter
2

Οι απίστευτες εξηγήσεις που έδωσε αξιωματούχος στην Κένυα για τη φωτογραφία με τα αρσενικά λιοντάρια που απαθανατίστηκαν να ερωτοτροπούν σε πάρκο άγριας ζωής διαψεύδονται κατηγορηματικά από την επιστημονική κοινότητα.

Οι εν λόγω φωτογραφίες που έγιναν viral πριν από δύο περίπου εβδομάδες αντιμετωπίστηκαν από τους περισσότερους με χιούμορ καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αλλά δεν το αντιμετώπισαν όλοι τόσο ψύχραιμα, με ορισμένους, μάλιστα, να προσπαθούν να το εξηγήσουν ακόμη και με γελοίους, ακραία ομοφοβικούς ισχυρισμούς.

Ο Ezekial Mutua, είναι αξιωματούχος και μέλος της τοπικού συμβουλίου για ζητήματα ηθικής στα μίντια - κάτι σαν το δικό μας ΕΣΡ.

Και δεν ντράπηκε καθόλου να δηλώσει δημοσίως μεταξύ άλλων πως πρέπει να χωρίσουν τα δύο λιοντάρια γιατί κινδυνεύει όλο το είδος.

Θέλει επίσης να γίνει επιστημονική εξέταση στα ζώα και να βρεθεί τι προκάλεσε αυτή την «ανώμαλη συμπεριφορά».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως έχει κάποιες εξηγήσεις...

Μια από αυτές είναι πως κάποιο γκέι ζευγάρι ανδρών έκανε σεξ στο πάρκο και τα λιοντάρια τους είδαν και αντέγραψαν τη συμπεριφορά. Η δεύτερη εξήγηση είναι πως τα ζώα είναι δαιμονισμένα. Συγκεκριμένα είπε πως δαίμονες που κυριεύουν τους ομοφυλόφιλους κάπως κατάφεραν να εξουσιάσουν και τα άγρια ζώα.

Ωστόσο, φαίνεται μάλλον πως ο Mutua έκανε λάθος αφού η συμπεριφορά των ζώων δεν είναι ακριβώς σεξουαλική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Κενυάτες αξιωματούχοι βιάστηκαν να αποδώσουν ανθρώπινες παρορμήσεις στη συμπεριφορά των ζώων.

«Είναι σπάνιο αλλά δεν είναι σεξουαλικό και μας λέει περισσότερα για αυτούς τους αξιωματούχους στην Κένυα και την ομοφοβία τους παρά οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο Craig Packer, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου για τα λιοντάρια στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Είναι παράξενη και υπερβολική η αντίδρασή τους», πρόσθεσε.

Αυτή δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που ο φωτογραφικός φακός καταγράφει δύο λιοντάρια σε τέτοια στάση. Τον Μάρτιο του 2016, ένας άλλος φωτογράφος κατέγραψε δύο αρσενικά λιοντάρια να ερωτοτροπούν δίπλα σε μία λέαινα στη Μποτσουάνα.

Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Paul Goldstein, έναν Βρετανό ξεναγό, που ανέφερε ότι στην αρχή τα δύο αρσενικά λιοντάρια στέκονταν πλάι - πλάι και στη συνέχεια το ένα ξάπλωσε και το άλλο ανέβηκε επάνω του. Τα λιοντάρια παρέμειναν έτσι για πάνω από ένα λεπτό.

«Ακόμη και όταν κατέβηκε (σ.σ. το λιοντάρι), δεν απομακρύνθηκε όπως συμβαίνει συνήθως μετά το ζευγάρωμα. Κινήθηκε γύρω από το άλλο και μύριζε τη μουσούδα του», εξήγησε ο Goldstein.

H συμπεριφορά τους ήταν παρόμοια με αυτών στην Μποτσουάνα, όπου και πάλι τα δύο λιοντάρια είχαν περάσει πολύ ώρα σε στάση ζευγαρώματος. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, τα λιοντάρια δεν ζευγάρωναν τόνισε ο Packer.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, όταν το αρσενικό λιοντάρι θέλει να ζευγαρώσει, συνήθως περιτριγυρίζει και φυλάει για μέρες το θηλυκό, κάνοντας σεξ περίπου κάθε μισή ώρα και μην επιτρέποντας σε άλλα αρσενικά να πλησιάσουν.

Το αρσενικό λιοντάρι, συνέχισε ο Packer, εκσπερματώνει σχεδόν αμέσως μόλις διεισδύσει στο θηλυκό και η εκσπερμάτωση συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό βρυχηθμό.

Η συμπεριφορά των αρσενικών λιονταριών στην Κένυα δεν θύμιζε σε τίποτα κάτι τέτοιο και αυτό που βρισκόταν από πάνω δεν εκσπερμάτωσε, πρόσθεσε ο Packer.

Αντιθέτως, η φωτογραφία απαθανάτισε μία σπάνια στιγμή σύσφιξης κοινωνικών σχέσεων μεταξύ αρσενικών λιονταριών. Τα αρσενικά λιοντάρια περνούν τη ζωή τους προσπαθώντας ν' αναπαραχθούν. Για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους συνεργάζονται με άλλα.

Αυτές οι ομάδες συνεργάζονται για να διώχνουν μακριά τ' άλλα αρσενικά λιοντάρια, να κατακτούν τα θηλυκά και να σκοτώνουν τα νεαρά λιοντάρια άλλων αρσενικών.

Η συμβίωσή τους έχει σαν αποτέλεσμα ν' αναπτύσσουν δεσμούς στοργής μεταξύ τους κατά τον Packer.

Παίζουν, παλεύουν, γλύφουν το ένα το άλλο. Σε σπάνιες περιπτώσεις επιδίδονται σε μία συμπεριφορά που μοιάζει με ζευγάρωμα σαν αυτή της φωτογραφίας. Μοιάζει με ένα τρόπο να εξομαλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις που δημιουργούνται μέσα στις αγέλες. Την ίδια συμπεριφορά εμφανίζουν οι μπαμπουίνοι καθώς και άλλα θηλαστικά, όπως επίσης και τα θηλυκά λιοντάρια.

«Πρόκειται για κοινωνική αλληλεπίδραση που δεν έχει σχέση με την σεξουαλική ευχαρίστηση» καταλήγει ο Packer.

Με πληροφορίες από Fox

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ