Ο άνθρωπος που πόσταρε την φωτογραφία της «αδιάφορης Μουσουλμάνας» αποδείχθηκε πως είναι τρολ από τη Ρωσία

Ο άνθρωπος που πόσταρε την φωτογραφία της «αδιάφορης Μουσουλμάνας» αποδείχθηκε πως είναι τρολ από τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Ένας λογαριασμός στο Twitter που δημοσίευσε την φωτογραφία μιας Μουσουλμάνας, η οποία κατηγορήθηκε πως ήταν απαθής μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, αποκαλύφθηκε πως συγκαταλέγεται στους χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς που έχει «στήσει» ένα ρωσικό «εργοστάσιο τρολ».

Ο λογαριασμός @Southlonestar είχε αναρτήσει την φωτογραφία μιας γυναίκας με χιτζάμπ να προσπερνά απαθής ένα θύμα που ήταν ξαπλωμένο, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στο τηλέφωνό της. Η λεζάντα έγραφε: «Μουσουλμάνα γυναίκα δεν δίνει δεκάρα για το τρομοκρατικό χτύπημα και περπατά σαν να μην έγινε τίποτα δίπλα από έναν ετοιμοθάνατο άντρα ενώ τσεκάρει το τηλέφωνό της». Το μήνυμα συμπλήρωναν τα hashtags #PrayForLondon, #Westminster και #BanIslam. Το περιεχόμενο αναπαράχθηκε ευρέως από ακροδεξιές οργανώσεις σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Ο λογαριασμός είναι ένας από 2.700 χρήστες στο Twitter που έχουν παραδοθεί στην αμερικανική Επιτροπή νομοθεσίας ως ψευδής και δημιουργήθηκε από τη Ρωσία ώστε να ασκήσει επιρροή στην πολιτική της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Έχοντας περισσότερους από 16.000 followers και με λεζάντα «Περήφανος Τεξανός και Αμερικανός πατριώτης» ο λογαριασμός διέδιδε συχνά μηνύματα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ πριν και μετά την εκλογή του. Συγκαταλέγεται επίσης στους πολλούς ακόμη παρόμοιους λογαριασμούς που πόσταραν μηνύματα υπέρ του Brexit στην ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όλοι οι λογαριασμοί πιστεύεται πως δημιουργήθηκαν από το προσωπικό του Internet Research Centre στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Τα τρολ φέρονται να εργάζονται καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ για να συντάσσουν και να μεταδίδουν εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα, σχεδιασμένα να προκαλούν πολιτική θύελλα σε δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας την αύξηση των λαϊκιστικών κομμάτων και οργανώσεων. Την ίδια στιγμή η συχνότητα και η ταχύτητα των αναρτήσεων που αναπαράγονται υπονοεί πως δεν είναι ούτε «αυθόρμητα» ούτε αυθεντικά, καθώς ένας λογαριασμός που ονομάζεται @PeterMagLob και προσποιούνταν πως είναι γερμανικός, τουΐταρε 20 φορές την ώρα τη μέρα της δημοσκόπησης για το Brexit.

Τον περασμένο Μάρτιο ο 52χρονος Μουσουλμάνος Khalid Masood, οπαδός του Ισλαμικού Κράτους, οδήγησε ένα φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στη γέφυρα Ουεστμίνστερ πριν αποπειραθεί να επιτεθεί και στο Κοινοβούλιο. Σκότωσε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους και έναν αστυνομικό που προσπάθησε να τον σταματήσει, πριν τελικά πέσει νεκρός από σφαίρες των ενόπλων δυνάμεων.

Η γυναίκα φωτογραφήθηκε πάνω στη γέφυρα λίγα λεπτά μετά την επίθεση αλλά ο Jamie Lorriman που τράβηξε την φωτογραφία εξήγησε πως η ίδια ήταν «εμφανώς αναστατωμένη». Όπως είπε, ήταν απλώς μία από τους εκατοντάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να διαφύγουν από τη γέφυρα για να γλιτώσουν από τον «τρόμο» που τους περικύκλωνε. «Η συμπεριφορά της ήταν ίδια με οποιουδήποτε άλλου πάνω στη γέφυρα, αλλά για τους υπόλοιπους κανείς δεν υποθέτει πως θα έκαναν το ίδιο. Υπήρχε τόσος κόσμος που πηγαινοερχόταν στη γέφυρα- όποιος ήταν στο έδαφος είναι κάποιον μαζί του, αν όλοι σταματούσαν και προσπαθούσαν να βοηθήσουν, κανείς δεν θα λάμβανε τελικά τη βοήθεια που χρειαζόταν», πρόσθεσε ο ίδιος. Μάλιστα δήλωσε βαθιά στενοχωρημένος που η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για να περάσει ένα τόσο αναληθές μήνυμα, τονίζοντας πως «ο κόσμος που μισεί θα χρησιμοποιήσει τα πάντα για να περάσει την γνώμη του». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM