Υπό κράτηση ο Ρώσος ακτιβιστής - καλλιτέχνης Πιοτρ Παβλένσκι αφότου έβαλε φωτιά σε τράπεζα στο Παρίσι

Υπό κράτηση ο Ρώσος ακτιβιστής - καλλιτέχνης Πιοτρ Παβλένσκι αφότου έβαλε φωτιά σε τράπεζα στο Παρίσι Facebook Twitter
0

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον Ρώσο καλλιτέχνη-ακτιβιστή Πιοτρ Παβλένσκι, αφότου έβαλε φωτιά στην Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας στο Παρίσι. Πλέον βρίσκεται υπό κράτηση, εν αναμονή της δίκης.

Την περασμένη Τετάρτη, ο 33χρονος performer, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή στο Παρίσι, μαζί με τη σύζυγο και συνεργάτη του Οξάνα Σαλίγκινα. Και στους δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση υλικής ζημιάς που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τρίτων, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Παβλένσκι συνηθίζει να δίνει «προκλητικές» παραστάσεις με πολιτική χροιά, ορισμένες εκ των οποίων συμπεριλάμβαναν και πράξεις αυτο-ακρωτηριασμού. Ο καλλιτέχνης έραψε τα χείλη του σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που τραγούδησαν εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα. Ενώ το 2013 είχε καρφώσει τους όρχεις του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου.

Η τελευταία του performance έγινε γρήγορα γρήγορα viral, μετά την πραγματοποίησή της τη Δευτέρα. Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν, δείχνουν τον Παβλένσκι να στέκεται μπροστά στην είσοδο της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, στο Παρίσι, αφότου της βάζει φωτιά. Η «παράσταση» έμοιαζε με εκείνη του 2016, όταν είχε ρίξει βενζίνη και βάλει φωτιά στην πύλη της έδρας της πρώην KGB, στο κέντρο της Μόσχας.

 

Το βράδυ της Δευτέρα, η ακτιβίστρια Ίνα Σεβτσένκο δημοσίευσε ένα μήνυμα από τον Παβλένσκι στο twitter, όπου ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην τράπεζα ως το νέο «σύμβολο της απολυταρχίας» και συνέκρινε τη δράση του με εκείνη που πυροδότησε τη Γαλλική Επανάσταση πριν από 228 χρόνια.

«Η Βαστίλη καταστράφηκε από έναν λαό σε επανάσταση. Οι άνθρωποι κατέστρεψαν το σύμβολο της απολυταρχίας και της εξουσίας», είπε. «Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας έχει πάρει τη θέση της Βαστίλης, και οι τραπεζίτες έχουν πάρει τη θέση των μοναρχών».

Όταν τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα, ο καλλιτέχνης οδηγήθηκε αρχικά σε ψυχιατρική μονάδα, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης πριν τη δίκη, σύμφωνα με τις εντολές ενός δικαστή.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ο Παβλένσκι προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, από τη στιγμή που το χορηγήθηκε άσυλο στο Παρίσι νωρίτερα φέτος. Το 2016, ο καλλιτέχνης έφυγε από από τη Ρωσία, αφότου κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, μαζί με τη σύζυγό του, εναντίον μίας ηθοποιού - το ζευγάρι αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και έχει ισχυριστεί πως ήταν μέρος μιας επίθεσης με πολιτικό κίνητρο. Αν είχαν καταδικαστεί, θα αντιμετώπιζαν έως και 10 χρόνια φυλάκισης.

Με πληροφορίες από artnet

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM