Εκλογές ξανά στην Καταλονία- Τι σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση

Εκλογές ξανά στην Καταλονία- Τι σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση Facebook Twitter
0

Η ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιανουάριο στην προσπάθεια να απομακρύνει τον «κίνδυνο» μιας διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την περιφερειακή κυβέρνηση.


Οι Σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την υπαγωγή της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.


Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που ήθελε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στην κρίση, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για αύριο το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για την εγκαθίδρυση του κεντρικού ελέγχου της Μαδρίτης στην περιφέρεια.


Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε σήμερα αν οι εκλογές τον Ιανουάριο αποτέλεσαν τμήμα του πακέτου, με τον Ραχόι να λέει μόνο πως τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο.


Ωστόσο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή η διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών. «Το λογικό τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.


Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.


Ο Ραχόι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προτού κάνει το βήμα, το οποίο έχει αυξήσει την προοπτική νέων μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην Καταλονία όπου οι ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.


Ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, αρνήθηκε να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.


Οι καταλανικές αρχές δήλωσαν πως περίπου το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αν και μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμμετείχε. Οι αντίπαλοι της απόσχισης στην πλειονότητά τους δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Ισπανικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά ο Πουτζντεμόν λέει πως το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.


Η παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε εκατοντάδές επιχειρήσεις να απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία και ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περιορίσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή συνεισφέρει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.


Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της περιοχής έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ευρώ. Χθες ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Ραχόι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης» των ευρωπαίων ομολόγων του. Είπε πως τα έκτακτα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνησή του αποφασίστηκαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.
«Ο βασικός σκοπός είναι να επανέλθουμε στο πλαίσιο του νόμου, δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα μέρος της χώρας όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όπου ο νόμος δεν υπάρχει», είπε.


«Η κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει» από το αδιέξοδο, είπε, επιρρίπτοντας κατηγορηματικά την ευθύνη για την παρούσα κρίση στους ηγέτες των αυτονομιστών.


«Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση γιατί θέλησαν να φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ραχόι. Η ΕΕ λέει ότι δεν θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη.


Μετά την ανακοίνωση από τον Ραχόι μέτρων για την υπαγωγή της Καταλονίας στο άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η άνω βουλή της Ισπανίας θα πρέπει να τα εγκρίνει σε μια συνεδρίαση η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Γερουσίας.


Οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν από την αποπομπή του καταλανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης έως μια πιο ήπια προσέγγιση απομάκρυνσης συγκεκριμένων επικεφαλής τοπικών υπουργείων. Η υπαγωγή της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι προσωρινή καθώς θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση.


Η Μαδρίτη τόνισε σήμερα πως η κίνηση δεν αποσκοπεί στην απάλειψη της αυτονομίας από την Καταλονία αλλά στην προσωρινή επιβολή άμεσου ελέγχου μέχρι την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα ενεργεί στο πλαίσιο του νόμου.


Η Κάρμεν Κάλβο, που έχει επιφορτιστεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τη διεξαγωγή των συνομιλιών με την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση TVE πως οι περιφερειακές εκλογές του Ιανουαρίου θα ποτελέσουν μέρος του πακέτου.


Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες εκτός από το ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν την ελάχιστη παρέμβαση.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ