Η Τζασίντα Άρντερν θα γίνει η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας

Η Τζασίντα Άρντερν θα γίνει η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας Facebook Twitter
0

Η Τζασίντα Άρντερν θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από την απόφαση ενός μικρού πολιτικού κόμματος να κάνει συνασπισμό με τους φιλελεύθερους, ένα μήνα μετά τις εκλογές που διεξάχθηκαν. Σε ηλικία 37 ετών, η Ardern θα γίνει η νεαρότερη ηγέτης της χώρας τα τελευταία 150 χρόνια, συγκεκριμένα από το 1856 μέχρι σήμερα. 

Ο Ουίνστον Πέτρς, επικεφαλής του New Zealand First ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποφάσισε να συνεργαστεί με το Εργατικό Κόμμα της Τζασίντα Άρντερν. Το φιλελεύθερο Green Party είπε πως θα στηρίξει τον συνασπισμό αλλά δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας περιμένουν από τις εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου να δουν ποιος θα αναλάβει τελικά την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή.

Από την πλευρά του ο Ουίνστον Πέτρς δήλωσε πως επιθυμεί να ανακόψει τον ρυθμό μετανάστευσης και να εμποδίσει τους αλλοδαπούς από το να αγοράζουν αγροκτήματα. Επιπλέον, διαφωνεί με την πρόταση αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και σκοπεύει να πιέσει την Ardern να φορολογήσει συγκεκριμένους χρήστες του δικτύου ύδρευσης.

Η Τζασίντα Άρντερν θα γίνει η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας Facebook Twitter

Η Τζασίντα Άρντερν λέει πως φιλοδοξεί να χτίσει χιλιάδες σπίτια για ευπαθείς ομάδες κατοίκων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις υψηλές τιμές ακινήτων, να δαπανήσει περισσότερα χρήματα στην υγεία και την εκπαίδευση, και να καθαρίσει τους μολυσμένους υπονόμους. 

Σύμφωνα με ένα σύντομο βιογραφικό της, που επιμελήθηκε η εφημερίδα Guardian, η 37χρονη πολιτικός συζεί με τον τηλεπαρουσιαστή Clarke Gayford, έχει για κατοικίδιο μια γάτα, στον ελεύθερο χρόνο της «κάνει τον DJ» και δεν πίνει καφέ. Αν και μεγάλωσε με γονείς που ήταν Μορμόνοι, εγκατέλειψε τελικά την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών λόγω της αρνητικής στάσης που έχουν απέναντι στου ομοφυλόφιλους και σήμερα δηλώνει αγνωστικίστρια. 

Η Τζασίντα Άρντερν θα γίνει η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας Facebook Twitter

Συμμετείχε για πρώτη φορά στο Εργατικό Κόμμα σε ηλικία 17 ετών κι έχει εργαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Τόνι Μπλερ, ενώ υπήρξε επίσης σύμβουλος της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ. Εξελέγη στη Βουλή το 2018 και κατά την προεκλογική της εκστρατεία είχε κάνει εξαγγελίες που αφορούσαν τη δωρεάν εκπαίδευση, την αποποινικοποίηση της άμβλωσης και την προστασία των παιδιών από την φτώχεια.  

Στις αρχές Αυγούστου είχε γίνει πρωτοσέλιδο σχεδόν σε όλον τον Τύπο της χώρας για τις δηλώσεις της σχετικά με το αν σκοπεύει να κάνει παιδιά. Συγκεκριμένα, η κεντροαριστερή πολιτικός συγκρούστηκε με δημοσιογράφο ραδιοφωνικής εκπομπής που δήλωσε ότι οι Νεοζηλανδοί χρειάζεται να γνωρίζουν εάν η πολιτικός σχεδιάζει να αποκτήσει παιδιά, όπως θέλουν να το γνωρίζουν οι εταιρίες όταν προσλαμβάνουν γυναίκες. Η Άρντερν δήλωσε ότι «είναι σεξιστικό και εντελώς απαράδεκτο το 2017 να λέμε ότι μια γυναίκα οφείλει να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση στο χώρο εργασίας της. Είναι απόφαση κάθε γυναίκας το πότε θα επιλέξει να αποκτήσει παιδιά, δεν θα πρέπει να προκαθορίζει αυτό το εάν θα της προσφερθεί μια δουλειά ή θα έχει εργασιακές ευκαιρίες».

Ο νέος πολιτικός συνασπισμός πρακτικά τερματίζει μια δεκαετία σχεδόν από κεντροδεξιές εθνικιστικές κυβερνήσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ