Αυστρία: Ποιο υπουργείο ζητούν οι ακροδεξιοί

Αυστρία: Ποιο υπουργείο ζητούν οι ακροδεξιοί Facebook Twitter
1

Το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που θεωρείται ο πιο πιθανός εταίρος των συντηρητικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, θα ζητήσει να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ως όρο για τη συμμετοχή του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

 

«Έχουμε πολλές κόκκινες γραμμές», υπενθύμισε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του κόμματός του.

 

Έχοντας συγκεντρώσει το 26% των ψήφων στις εκλογές, το FPO έχει αναχθεί σε μεγάλο παίκτη στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, στις οποίες κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με 31,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν συγκέντρωσαν το 26,9%.

 

Ο 48χρονος Στράχε υπογράμμισε ότι θεωρεί πως «δεν υπάρχει λόγος να πιεστούμε» στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας.

 

«Δεν θα συμμετάσχουμε στον κυβερνητικό συνασπισμό ανεξαρτήτως κόστους. Πρέπει να εφαρμοστούν κάποια στοιχεία του προγράμματός μας, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα», εξήγησε.

 

Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει το FPO είναι «η ασφάλεια των συνόρων», «η άμεση δημοκρατία με βάση το παράδειγμα της Ελβετίας», «ο τερματισμός του εξισλαμισμού» και η μείωση της φορολογίας, υπενθύμισε ο Στράχε.

 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολλά» στοιχεία του προγράμματος του κόμματός του υιοθετήθηκαν από τον Κουρτς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

 

Ο 31χρονος Κουρτς επεσήμανε ότι συζητά με όλα τα κόμματα. Εξάλλου χθες επαναβεβαίωσε την ευρωπαϊκή δέσμευσή του κόμματός του χθες Τρίτη.

 

Το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θεωρείται πιθανό, καθώς ο Κουρτς είχε θέσει ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας της ανανέωση έπειτα από δέκα χρόνια συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια