Σπάνια περίπτωση στο Μεξικό: 17χρονος κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από παρασιτικό σκουλήκι που «τρύπωσε» στο μάτι του

Σπάνια περίπτωση στο Μεξικό: 17χρονος κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από παρασιτικό σκουλήκι που «τρύπωσε» στο μάτι του Facebook Twitter
0

Σοβαρό κίνδυνο να χάσει την όραση στο δεξί του μάτι αντιμετωπίζει ένας 17χρονος Μεξικανός εξαιτίας ενός απρόσκλητου «εισβολέα».

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» και κάνει το γύρο του κόσμου, ο νεαρός, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που κατάγεται από μία αγροτική πόλη του Μεξικού, εισήχθη πριν από μερικούς μήνες σε τοπικό νοσοκομείο με προβλήματα όρασης και επίμονους πόνους στο μάτι.

Οι οφθαλμίατροι και συντάκτες της ιατρικής έκθεσης, Pablo Guzman-Salas και Juan Serna-Ojeda, αφού εξέτασαν τον 17χρονο, διαπίστωσαν ότι είχε φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα, αίμα στο πίσω μέρος του ματιού, «πολλαπλές διατρήσεις της ίριδας» κ.α.

Η αιτία; «Ένα λεπτός, κινούμενος τρηματώδης σκώληκας (fluke) που εντοπίστηκε να κινείται ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι γιατροί στην έκθεσή τους. Το παράσιτο είχε δημιουργήσει τρύπες μέσα στην ίριδα του ματιού και ήταν σε θέση να ταξιδεύει μεταξύ του πίσω και του μπροστινού μέρους του ματιού.

Για να μπορέσουν να βγάλουν το σκουλήκι οι γιατροί χρειάστηκε να αφαιρέσουν χειρουργικά τους φακούς από το μάτι του παιδιού καθώς και το υαλοειδές. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, οι γιατροί παρατήρησαν ότι το σκουλήκι είχε επίσης προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Το σκουλήκι που είχε μάκρος 3 χιλιοστά και πάχος 1, αφαιρέθηκε σε κομμάτια. Ταυτοποιήθηκε γενικώς ως τρηματώδης σκώληκας, αλλά οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το ακριβές είδος του παρασίτου.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους γιατρούς, έξι μήνες μετά την εγχείρηση και παρότι ο 17χρονος ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση στην όραση του δεξιού ματιού.

Αυτό που δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμη οι γιατροί είναι το πως κατάφερε το σκουλήκι να «εισβάλλει» στο μάτι του νεαρού, καθώς με βάση τα όσα τους είπε, δεν είχε καταναλώσει τροφές που μπορεί να περιείχαν το σκουλήκι (σ.σ. συνήθως ωμά ψάρια ή λαχανικά που περιέχουν τις προνύμφες τους) και δεν είχε κολυμπήσει σε λίμνες όπου θα μπορούσε να έχει έρθει σε επαφή με αυτό το συγκεκριμένο παράσιτο.

Γενικώς, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τέτοιου είδους παράσιτα μέσω του φαγητού ή του νερού αλλά συνήθως αυτά καταλήγουν στο έντερο. Ωστόσο, όταν οι γιατροί εξέτασαν ένα δείγμα κοπράνων του 17χρονου δεν εντόπισαν ίχνη σκουληκιών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το παράσιτο δεν είχε μολύνει το πεπτικό του σύστημα.

 

Με πληροφορίες από CBC News και Livescience.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ