Πώς χιλιάδες μωρά από τη Σρι Λάνκα κατέληξαν σε οικογένειες στην Ευρώπη μέσω ενός μεγάλου κυκλώματος εμπορίας βρεφών

Πώς χιλιάδες μωρά από τη Σρι Λάνκα κατέληξαν σε οικογένειες στην Ευρώπη μέσω ενός μεγάλου κυκλώματος εμπορίας βρεφών Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Σρι Λάνκα, μιλώντας σε ένα ολλανδικό ντοκιμαντέρ, παραδέχθηκαν ότι χιλιάδες μωρά που γεννήθηκαν στη χώρα είχαν πωληθεί για υιοθεσία στο εξωτερικό, με ψεύτικα στοιχεία, τη δεκαετία του 1980.

Έως 11.000 παιδιά υπολογίζεται πως μπορεί να έχουν πωληθεί σε ευρωπαϊκές οικογένειες, με τις δύο πλευρές να έχουν λάβει πλαστά έγγραφα. Κάποια από τα παιδιά αυτά φέρεται να γεννήθηκαν σε «φάρμες μωρών» και στη συνέχεια να πωλήθηκαν.

Ο υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα δήλωσε στο ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Zembla ότι θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων DNA για να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τις βιολογικές μητέρες τους.

Περίπου 4.000 παιδιά πιστεύεται ότι κατέληξαν σε οικογένειες στην Ολλανδία, ενώ άλλα φέρεται να βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Ο Rowan van Veelen, ο οποίος είναι υιοθετημένος, δήλωσε στο BBC πως είχε ταξιδέψει στη Σρι Λάνκα σε μια προσπάθεια να βρει τη βιολογική μητέρα του, 27 χρόνια μετά τη γέννησή του. Ο ίδιος είναι μέλος ενός ολλανδικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθεί να φέρει σε επαφή μητέρες από τη Σρι Λάνκα με τα παιδιά τους που υιοθετήθηκαν. «Τα υιοθετημένα παιδιά και οι μητέρες έλαβαν λάθος πληροφορίες, γεγονός που το κάνει πολύ δύσκολο», εξήγησε ο Rowan van Veelen.

Ο Norbert Reinjens, ένας ερευνητής από την ομάδα του Zembla, είπε πως βρήκαν στοιχεία που έδειχναν ότι όλα τα έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί από τις αρχές που έκαναν τις υιοθεσίες: τα πιστοποιητικά γέννησης, τα ονόματα των παιδιών αλλά και η ταυτότητα των βιολογικών γονέων.

«Σε κάποια ιδρύματα υπήρχαν "αναπληρώτριες μητέρες" οι οποίες είχαν πληρωθεί για να προσποιηθούν ότι είναι βιολογικοί γονείς ενώ παρέδιδαν τα μωρά», δήλωσε ο ερευνητής.

Στο ντοκιμαντέρ, ντόπιοι υποστηρίζουν πως ορισμένοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συνεργάζονταν με τα κυκλώματα εμπορίας και υιοθεσίας βρεφών. Μία γυναίκα δηλώνει στο ντοκιμαντέρ πως έλαβε 2.000 ρουπίες (περίπου 30 δολάρια) από κάποιον που είχε σχέση με το νοσοκομείο, για να προσποιηθεί τη μητέρα ενός μωρού.

Σε κάποιες νέες μητέρες στο νοσοκομείο Matugama, στη δυτική Σρι Λάνκα, φέρεται να τους είχαν πει πως τα παιδιά τους πέθαναν, ενώ στην πραγματικότητα πωλήθηκαν στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Σρι Λάνκα, μόνο μητέρες αναζητούν σήμερα τα χαμένα τους παιδιά, συρρέοντας στην πόλη Negombo, όπου άκουσαν ότι υπάρχει μία ομάδα αναζήτησης. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να δώσουν τα μωρά τους για υιοθεσία επειδή οι σύζυγοί τους τις είχαν εγκαταλείψει. Άλλες δηλώνουν πως ήταν πολύ φτωχές και δεν είχαν τα προς το ζην. 

Η Σρι Λάνκα είχε απαγορεύσει προσωρινά τις υιοθεσίες το 1987, όταν έγινε έφοδος σε μία «φάρμα μωρών» και βρέθηκαν 20 νεογέννητα. Αναφορές από εκείνη την περίοδο έκαναν λόγο για «συνθήκες φυλακής» στις οποίες κρατούνταν οι γυναίκες.

Ο υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα, Rajitha Senaratne, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση είχε οποιαδήποτε ευθύνη ή γνώση για τα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο ντοκιμαντέρ ανέφερε πως θα προχωρήσει στη σύσταση ενός ειδικού γραφείου που θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα παιδιά και τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Είναι πολύ λάθος, είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των οικογενειών - και πρέπει να διερευνηθεί. Εγώ ο ίδιος θα αναλάβω την ευθύνη για την έρευνα αυτή», είπε.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ