Με ταχύτητες 260 χλμ. απειλεί ο «Μαρία» την Καραϊβική - Στην ανώτατη κλίμακα ο κυκλώνας

Με ταχύτητες 260 χλμ. απειλεί ο «Μαρία» την Καραϊβική - Στην ανώτατη κλίμακα ο κυκλώνας Facebook Twitter
0

Το μάτι του κυκλώνα Μαρία, ο οποίος νωρίτερα ενισχύθηκε φθάνοντας στην κατηγορία 5, την ανώτατη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, βρίσκεται πάνω από το νησί Δομίνικα της Καραϊβικής, ανέφερε προ ολίγου το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

 

Ο κυκλώνας, με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα, καλύπτει 15 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται προς τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με το NHC, που επικαλέστηκε δεδομένα από το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας και από αμερικανικά αεροσκάφη.

 

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

Ο κυκλώνας Μαρία πλήττει την Καραϊβική περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του NHC, τις επόμενες ώρες οι άνεμοι του κυκλώνα Μαρία αναμένεται να πλήξουν τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα.

 

Στους 50 οι νεκροί από τον "Ίρμα" στη Φλόριντα

 

Ο κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους στην αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντας, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση που βασίζεται στους απολογισμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές αρχές.

 

Οι αρχές στη Φλόριντα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα έναν ακόμη προσωρινό απολογισμό 34 νεκρών στην Πολιτεία, αλλά ο αριθμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει το αρχιπέλαγος των Κις, ούτε τον οίκο ευγηρίας κοντά στο Μαϊάμι όπου οκτώ ηλικιωμένοι απεβίωσαν λόγω του ότι δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Για αυτήν την τελευταία τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα.

 

Στο αρχιπέλαγος των Κις οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους πόρτα-πόρτα και οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει έναν επίσημο απολογισμό. Η Κομητεία Μονρό—στην οποία υπάγονται διοικητικά τα Κις—ανέφερε πάντως την Τετάρτη στο Twitter ότι είχε καταμετρήσει ως εκείνη την ημέρα οκτώ θανάτους που αποδίδονταν στο πέρασμα του κυκλώνα.

 

Η μεγάλη πλειονότητα των οικημάτων σε αυτή τη συστάδα νησιών με 70.000 κατοίκους καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

 

Περίπου 372.000 άνθρωποι παρέμεναν εξάλλου χωρίς ηλεκτροδότηση τη Δευτέρα στη Φλόριντα, όπου περίπου 15 εκατομμύρια πελάτες συνολικά υπέστησαν διακοπή του ρεύματος εξαιτίας της Ίρμας.

 

Ο κυκλώνας αυτός στοίχισε εξάλλου τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους στην Καραϊβική.

 

Τα νησιά της Καραϊβικής προετοιμάζονται για ακόμη ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον κυκλώνα Μαρία, που πλέον ενισχύθηκε φθάνοντας στην κατηγορία 5—την ανώτατη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον—και χαρακτηρίζεται «δυνητικά καταστροφικός» από αμερικανούς μετεωρολόγους.

 


 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ