ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αποκάλυψη Guardian: H Κύπρος πουλά ευρωπαϊκές υπηκοότητες σε ρώσους και ουκρανούς μεγιστάνες

Αποκάλυψη Guardian: H Κύπρος πουλά ευρωπαϊκές υπηκοότητες σε ρώσους και ουκρανούς μεγιστάνες Facebook Twitter
Ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης έργων τέχνης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
6

Δισεκατομμυριούχοι ρώσοι ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ που κατηγορούνται για διαφθορά συγκαταλέγονται μεταξύ εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της ΕΕ με αμφιλεγόμενες «χρυσές βίζες», αποκαλύπτει ο Guardian.

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας την υπηκοότητα στους σούπερ-πλούσιους και μαζί το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη. Το αντάλλαγμα είναι επενδύσεις ενώ περισσότερα από 400 διαβατήρια θεωρείται ότι έχουν εκδοθεί μέσω αυτού του προγράμματος μόνο πέρυσι, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα χορηγούνταν σε διακριτική βάση από τους υπουργούς, σε μια λιγότερο επίσημη εκδοχή της τρέχουσας ρύθμισης. Ένας κατάλογος των ονομάτων όσων επωφελήθηκαν από αυτά τα συστήματα περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Η διαρροή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένας κατάλογος των πλούσιων και ισχυρών κατοίκων με κυπριακή υπηκοότητα  Ένα πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών είναι μεταξύ των ονομάτων της μακράς λίστας

Ο κατάλογος αναδεικνύει τον ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά κερδοφόρο κλάδο και θέτει ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους ασφάλειας που διενεργούνται στους αιτούντες βίζας από την Κύπρο.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί παρακολουθούν την ανάπτυξη του τομέα με ανησυχία, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι οι ρυθμίσεις υπονομεύουν την έννοια της υπηκοότητας. Η Ana Gomes, βουλευτής στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε τις "χρυσές θεωρήσεις" ως «απολύτως ανήθικες και διεστραμμένες» και κατηγορεί την Κύπρο για την μυστικοπάθεια γύρω από τη λίστα.

Αργότερα φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η Gomes απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες «χρυσές βίζες». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε πρόσφατα έρευνά για το κατά πόσον οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σωστά.

Το 2013 η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει απαίτηση γλώσσας ή κατοικίας, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια.

Ο Ράμι Μακλούφ, ο ξαδέλφος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας τέθηκε για πρώτη φορά υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2008 για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010 χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και αν ο έλεγχος ήταν πλήρης. Πολλοί άλλοι αγοραστές είναι εξέχοντες Ρώσοι επιχειρηματίες ή πολιτικοί και σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης έργων τέχνης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρέθηκε στο κέντρο της διεθνούς προσοχής πέρυσι για επαφές με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.  Το 2005, ο Τραμπ πλήρωσε 41 εκατομμύρια δολάρια για το 515 N County Road, ένα αρχοντικό στο Palm Beach της Φλόριντα. Μετά την ανακαίνισή του, το πούλησε στον Ρώσο μεγιστάνα τρία χρόνια αργότερα για 95 εκ. δολάρια. Ένας εκπρόσωπος του Ριμπολόβλεφ ο οποίος απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2012 δήλωσε ότι ήταν «φυσικό [για αυτόν] να πάρει την υπηκοότητα όταν έγινε επενδυτής στην Τράπεζα Κύπρου».

Η ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς Global Witness ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους σε απάντηση στα ευρήματα. Το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για «γνήσιους επενδυτές που εγκαθιστούν επιχειρηματική βάση και αποκτούν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο». Ανέφεραν ότι έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε κάθε υπηκοότητα και οι έλεγχοι που απαιτούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παρατήρησαν επίσης ότι η Κύπρος δεν ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που χορήγησε την υπηκοότητα σε ρώσους υψηλού καθαρού πλούτου. 

Διεθνή
6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Οι Κύπριοι έχουν κάνει μπίζνα την έκδοση work permit, διαμονής και υπηκοότητας. Καλά κάνουν; Δεν ξέρω, πάντως είναι κερδισμένοι. Η Κύπρος παραμένει ένας παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος, τίποτα δεν άλλαξε από το κούρεμα και τα μνημόνια (είναι άσχετα έτσι κι αλλιώς), και τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν νομοθετήσει με λεπτομέρεια κι ακρίβεια η ΕΕ για τις εξωχώριες εταιρίες, δεν υπάρχουν έλεγχοι των εταιριών που έχουν πραγματική δραστηριότητα στη χώρα που είναι η έδρα τους κλπ. Οι Κύπριοι παίζουν με τα συστήματα αυτά και καλά κάνουν. Αν μπει ένα τέλος από την ΕΕ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα στο ΑΕΠ τους, η πραγματική τους οικονομία είναι για τα ανάθεμα. Μπορούμε να ηθικολογούμε όσο θέλουμε, αλλά οι Κύπριοι παίζουν με τους κανόνες του συστήματος, δεν είναι χαϊβάνια σαν εμάς. Όσο για την "αποκάλυψη", σιγά την πατάτα που βρήκε η Γκάρντιαν. Αυτό είναι πασίγνωστο σε όσους ζουν στην Κύπρο και όχι μόνο. Άλλη μία σπουδαία έρευνα της Γκάρντιαν, τρομερό μέσο. ΤΕΣΠΑ
Άδεια διαμονής δίνουμε εμείς, όχι υπηκοότητα. Γενικά οι όροι βίζα (θεώρηση εισόδου), άδεια διαμονής (παραμονής), και υπηκοότητα (ιθαγένεια) είναι τρία πολύ διαφορετικά πράγματα που δίνουν διαφορετικά δικαιώματα στον κάτοχο. Εμείς δίνουμε μια πενταετή, "μόνιμη", άδεια διαμονής μέσω της οποίας θα μπορούσε κάποιος να λάβει και ιθαγένεια, μετά από 7 χρόνια, αν πληρούσε τα αντίστοιχα κριτήρια.. Αυτή τη στιγμή τα μόνα ευρωπαϊκά κράτη που δίνουν υπηκοότητα άμεσα και μόνο λόγω επένδυσης είναι η Μάλτα και η Κύπρος.Και καλά κάνουν κατά τη γνώμη μου.. έχουν μια πιο επελευθερωμένη άποψη για την ιθαγένεια και την αντιμετωπίζουν σαν μια ακόμη πλουτοπαραγωγική πηγή.
και καλά κάνουν.σε αντίθεση με εμάς έχουν και πάλι μια καλή οικονομία.πως θα βλάψουν την ευρώπη επιφανείς Ρώσοι απλά έχοντας κοινοτικό διαβατήριο;