Σεισμός

Τέλος το «στιγμιαίο διαζύγιο» στην Ινδία - Ένας μουσουλμάνος μπορούσε να χωρίσει λέγοντας 3 φορές «τάλακ»

Τέλος το «στιγμιαίο διαζύγιο» στην Ινδία - Ένας μουσουλμάνος μπορούσε να χωρίσει λέγοντας 3 φορές «τάλακ» Facebook Twitter
1

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ως αντισυνταγματική την πρακτική του «στιγμιαίου διαζυγίου» των μουσουλμάνων, σηματοδοτώντας μια σημαντική νίκη για όσους μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Με μία απόφαση πλειοψηφίας, 3 έναντι 2 ψήφων, το δικαστήριο είπε επίσης πως πρέπει να ακολουθήσει σχετική νομοθεσία.

Η Ινδία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου ένας μουσουλμάνος άνδρας μπορεί να χωρίσει τη σύζυγό του μέσα σε μερικά λεπτά, λέγοντας μόνο τρεις φορές τη λέξη «τάλακ» (σ.σ. διαζύγιο).

Η δικαστική απόφαση - ορόσημο ήρθε ύστερα από την υποβολή αιτήσεων που αμφισβητούσαν το λεγόμενο «τριπλό τάλακ». Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει πέντε μουσουλμάνες γυναίκες, που είχαν πάρει διαζύγιο με αυτό τον τρόπο, καθώς και δύο ομάδες προάσπισης δικαιωμάτων.

Τρεις από τους δικαστές χαρακτήρισαν την αμφιλεγόμενη πρακτική «μη ισλαμική, αυθαίρετη και αντισυνταγματική». Το δικαστήριο ζήτησε επίσης από το κοινοβούλιο να νομοθετήσει επί του θέματος.

«Οι μουσουλμάνες γυναίκες στην Ινδία υποφέρουν εδώ και 70 χρόνια. Είναι μια ιστορική ημέρα για εμάς, αλλά δεν τελειώνει εδώ. Δεν μπορώ να σας πω πόσο πολύ μας έχουν υποστηρίξει οι Ινδές γυναίκες, παρά τις θρησκείες τους», δήλωσε η Zakia Soman, μία ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και μέλος μίας εκ των οργανώσεων που προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Αν και το «στιγμιαίο διαζύγιο» εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στη Σαρία ή το Κοράνι. Ειδικοί αναφέρουν πως το Κοράνι διευκρινίζει σαφώς πώς πρέπει να εκδίδεται ένα διαζύγιο -πρέπει η διαδικασία να κρατά τρεις μήνες, ώστε να δίνει σε ένα ζευγάρι χρόνο για προβληματισμό και συμφιλίωση.

Ακτιβιστές τονίζουν ότι οι περισσότερες ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, έχουν απαγορεύσει το «τριπλό τάλακ», αλλά το έθιμο άκμαζε στην Ινδία. Τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν πολλές περιπτώσεις μουσουλμάνων ανδρών στην Ινδία, οι οποίοι πήραν διαζύγιο από τις συζύγους τους με το «τριπλό τάλακ» μέσω επιστολής, τηλεφώνου αλλά και με μηνύματα σε WhatsApp και Skype. Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα δικαστήρια, καθώς οι γυναίκες αμφισβήτησαν το έθιμο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στήριζε την προσφυγή κατά του «τάλακ», εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι προάγει τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Σημειώνεται πως η Ινδία δεν έχει ένα ενιαίο σύνολο νόμων για τον γάμο και το διαζύγιο, που να ισχύει για κάθε πολίτη. Κάθε θρησκευτική κοινότητα τηρεί και εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες για αυτά τα θέματα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Η Ινδία κατά τα φαινόμενα δεν έχει πρόνοια για τίποτα. Χαίρομαι που αυτός ο παραλογισμός σταματάει εκεί, αν και δεν περιμένω να συμβιβαστούν όλοι άμεσα με τους νέους θεσμούς.