Ελεύθερος υπό όρους ο συγγραφέας Ντογάν Ακανλί - Είχε συλληφθεί μετά από αίτημα της Τουρκίας

Ελεύθερος υπό όρους ο συγγραφέας Ντογάν Ακανλί - Είχε συλληφθεί μετά από αίτημα της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA/TOLGA BOZOGLU
0

Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερο υπό όρους τον γερμανό συγγραφέα, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο στη Γρανάδα, όπου ήταν για διακοπές, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

«Η μάχη άξιζε τον κόπο», έγραψε στο Facebook ο συνήγορος του Ακανλί, Ιλιάς Ουγιάρ. Διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος «υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη» μέχρι να υποβάλει η Άγκυρα επίσημο αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη αυτή το Σάββατο και κάλεσε τη Μαδρίτη να μην εκδόσει τον Ακανλί στην Τουρκία.


Ο βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, που ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη σύλληψη του συγγραφέα, υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει «να επεκτείνει τις εξουσίες του και πέρα από τα σύνορα της χώρας του, να τρομοκρατήσει τις φωνές που του ασκούν κριτική και να τις καταδιώξει σε όλον τον κόσμο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κολονίας Stadt-Anzeiger, που επικαλείται ως πηγή τον δικηγόρο Ιλιάς Ουγιάρ, ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1957 στην Τουρκία αλλά ζει από το 1992 στην Κολωνία και έχει αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα. Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας αφού σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.


Ο Ακανλί είναι κυρίως γνωστός για την τριλογία που έχει γράψει με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές. Το 2010, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξε το 1989. Πρωτοδίκως αθωώθηκε αλλά το Εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

«Πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο κυνήγι της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των σκεπτόμενων ανθρώπων που της ασκούν κριτική», είχε σχολιάσει ο δικηγόρος του, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ