Το Κόσοβο έχει πλέον την «πλήρη κυριαρχία»

Το Κόσοβο έχει πλέον την «πλήρη κυριαρχία» Facebook Twitter
0

Το Κόσοβο από σήμερα αποκτά πλήρη κυριαρχία, καθώς το απόγευμα θα ανακοινωθεί η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης (ISG). Υπενθυμίζεται ότι πριν από 4,5 χρόνια, το ανεξάρτητο κράτος είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης θα ανακοινωθεί αργά το απόγευμα, γεγονός που θα σημαίνει το τέλος της «διεθνούς επιτήρησης» και «την πλήρη εθνική κυριαρχία» του Κοσόβου. Η απόφαση ελήφθη στις αρχές Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βιένη.

Στη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης συμμετείχαν 25 χώρες, ανάμεσά τους η Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, οι οποίες υποστήριξαν παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Σερβίας, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς. Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας κηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Είχε προηγηθεί ο πόλεμος του Κοσόβου που έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις των ανταρτών και τον σερβικό στρατό (1998-1999) και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (άνοιξη 1999), που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το έδαφος του Κοσόβου.

Στη συνέχεια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο φινλανδός Μάρτι Αχτισάαρι, εφάρμοσε διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση, η οποία απορρίφθηκε από το Βελιγράδι.

Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου κατοικεί η σερβική μειοψηφία που αποτελεί το 10% του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων.

Τονίζεται ότι η Σερβία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο για να επιτύχει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και τις Βρυξέλλες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η απόφαση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης δεν αλλάζει σε τίποτε την αποστολή της Eulex, παροχής αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θητεία της οποίας παρατάθηκε μέχρι το 2014, και της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (Kfor).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM