Εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά υπό τον φόβο μόλυνσης από εντομοκτόνο

Εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά υπό τον φόβο μόλυνσης από εντομοκτόνο Facebook Twitter
EPA/PATRICK HUISMAN
0

Σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία και τη Γερμανία προχώρησαν από χθες στη μαζική απόσυρση παρτίδων αυγών από τα ράφια τους, με το ύψος της ζημιάς να ανέρχεται ήδη σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση των πτηνοτρόφων της Ολλανδίας, που έχουν υποστεί πλήγμα από αυτή την υπόθεση των μολυσμένων από εντομοκτόνο αυγών.

Η εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για απόσυρση εκατομμυρίων αυγών σε Γερμανία και Ολλανδία, ενώ το Βέλγιο μπλόκαρε την πώλησή τους, υπό τον φόβο πιθανής μόλυνσης.


Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, η Albert Heijn, «σταμάτησε την εμπορία 14 ειδών αυγών, έπειτα από τις συστάσεις» του οργανισμού για την ασφάλεια των τροφίμων NVWA, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελς φαν Ντιζκ, εκπρόσωπος τύπου του ομίλου. «Όλα αυτά τα αυγά επεστράφησαν στις αποθήκες και καταστράφηκαν» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μια «πρωτοφανή κατάσταση» στην ιστορία του ομίλου.


Ίχνη του εντομοκτόνου fipronil βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε αυγά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, γεγονός που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορνιθοτροφείων, ενώ τα σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την πώληση αυγών από την Ολλανδία.

Το fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες.

Ερευνητές υποψιάζονται πως το χημικό μπορεί να πέρασε στα αυγά μέσω ενός μολυσμένου μέσου καθαρισμού από το άκαρι. Το απορρυπαντικό αυτό ονομάζεται Dega 16 και χρησιμοποιείται στον καθαρισμό αχυρώνων. Ποινικές έρευνες έχουν αρχίσει τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και πωλεί περίπου 5 δισ. αυγά τον χρόνο στη Γερμανία. Το απορρυπαντικό αυτό προμηθεύονται επίσης αγροκτήματα στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, απ' όπου αυγά διανέμονται σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας της Κάτω Σαξονίας.


Οι γερμανικές αρχές κινητοποιήθηκαν χθες προκειμένου να προλάβουν το ξέσπασμα μιας διατροφικής κρίσης. Γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την εμπορία των μολυσμένων αυγών. Οι καταναλωτές που αγόρασαν τα αυγά αυτά προτού αποσυρθούν από την αγορά καλούνται από τις αρχές να επισκεφθούν τον ιστότοπο (www.lebensmittelwarnung.de) προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρτίδες που δεν πρέπει να καταναλώσουν.

Επιπλέον «μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης» πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των αρχών σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και της γερμανικής κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ.

Περίπου 180 ορθνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.


Η γερμανική ένωση KAT, στην οποία εντάσσονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αυγών στη Γερμανία έκαναν λόγο για 100 πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία που χρησιμοποίησαν την τοξική ουσία και που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, 4 στη Γερμανία και ενός στο Βέλγιο.

Η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει προληπτικά όλα τα αυγά από τα περισσότερα από 4.000 καταστήματά της στη Γερμανία, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της επισήμανε ότι «παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση» θεωρώντας «πρωτεύοντα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου Άνα Κάισα Ιτκόνεν που μίλησε σε δημοσιογράφους σήμερα.


«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία» με τις χώρες που επλήγησαν, «τα εκτροφεία ταυτοποιήθηκαν και τα μολυσμένα αυγά αποσύρθηκαν από την αγορά» συνέχισε η ίδια που υπογράμμισε ότι η «κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».


Στο Βέλγιο, η ομοσπονδιακή Αρχή για την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας ξεκίνησε έρευνα «σε συνεργασία με την εισαγγελία» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι καμία παρτίδα από τα μολυσμένα αυγά δεν εισήχθη προς πώληση στην χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ