Κυρώσεις σε βάρος 13 αξιωματούχων στη Βενεζουέλα επέβαλε η Ουάσινγκτον

Κυρώσεις σε βάρος 13 αξιωματούχων στη Βενεζουέλα επέβαλε η Ουάσινγκτον Facebook Twitter
0

Στοχευμένες κυρώσεις εναντίον 13 εν ενεργεία και πρώην ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας επέβαλε την Τετάρτη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που επιθυμεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

Ο οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιβολή κυρώσεων, ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι τα τιμωρητικά μέτρα στοχοθετούν «αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και άλλους που υπονομεύουν τη δημοκρατία» στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση καθώς βίαιες διαδηλώσεις με πάνω από 100 νεκρούς.

Εξάλλου ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κρατάει ανοικτές όλες τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα, αν ο Μαδούρο προχωρήσει στο σχέδιό του να εκλέξει Συντακτική Συνέλευση για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.

Η απειλή αυτή διατυπώθηκε μετά την επιβολή των κυρώσεων στα 13 στελέχη της κυβέρνησης, κρατικών θεσμών, του στρατού και της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PDVSA.

«Όλες οι επιλογές μελετώνται και αναλύονται προσεκτικά», δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι εάν ο Μαδούρο προχωρήσει, «θα υπάρξει σθεναρή και άμεση αντίδραση» από τις ΗΠΑ στο πεδίο της οικονομίας.

Στόχος κυρώσεων εξάλλου αναμένεται ότι θα γίνουν όλα τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, όπως διαμηνύεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, την οποία υπογράφει ο Στίβεν Μνούτσιν.

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον σχεδιάστηκε για να δείξει στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει «σθεναρά μέτρα», ανέφεραν αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Όμως, ακόμη και ορισμένοι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Μαδούρο έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ενδέχεται να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να ωθήσει κάποιους να ταχθούν υπέρ του.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που στοχοθετούν οι κυρώσεις που επέβαλε σήμερα η Ουάσινγκτον είναι ο επικεφαλής του στρατού Χεσούς Σουάρες, ο επικεφαλής της αστυνομίας Κάρλος Πέρες, η επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής Τιμπισάι Λουσένα και ο αντιπρόεδρος της PDVSA Σιμόν Σέρπα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ