O θανατοποινίτης Ρόναλντ Φίλιπς έγινε ο πρώτος που εκτελέστηκε στο Οχάιο μετά από τρία χρόνια

O θανατοποινίτης Ρόναλντ Φίλιπς έγινε ο πρώτος που εκτελέστηκε στο Οχάιο μετά από τρία χρόνια Facebook Twitter
2

Οι αρχές του Οχάιο προχώρησαν την Τετάρτη στην εκτέλεση ενός θανατοποινίτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών στη συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ μετά από τρία χρόνια.

Ο θάνατος του Ρόναλντ Φίλιπς, 43 ετών, ανακοινώθηκε στις 10:43 (17:43 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας.

Η θανάτωσή του, η οποία σύμφωνα με το NBC είχε αναβληθεί έξι φορές στο παρελθόν, έβαλε τέλος στο μορατόριο που είχε επιβληθεί όσο οι αρχές αναζητούσαν έναν νέο φαρμακευτικό συνδυασμό για τις εκτελέσεις.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να βρουν προμηθευτές των θανατηφόρων κοκτέιλ φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς πολλές εταιρίες επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων τους στη χώρα, όπου εξάλλου η υποστήριξη προς την εσχάτη των ποινών βαθμιαία μειώνεται.

Εξάλλου, έχουν γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον διαφόρων Πολιτειών για τους νέους φαρμακευτικούς συνδυασμούς.

Όμως ένα ομοσπονδιακό εφετείο επικύρωσε τον περασμένο μήνα τη νέα διαδικασία η οποία προβλέπεται στο Οχάιο, γεγονός που επέτρεψε να προγραμματιστούν εκ νέου εκτελέσεις.

Ο Ρόναλντ Φίλιπς ήταν 19 ετών το 1993, όταν καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού τριών ετών, της Σίλα Μαρί Έβανς, της κόρης της κοπέλας του. Ομολόγησε τα εγκλήματά του, και παρότι ισχυρίστηκε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και σωματικά από τον πατέρα του σε μικρή ηλικία, αυτό δεν αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό στη δίκη του.

Είχε, επίσης, ζητήσει να αντιμετωπιστεί με επιείκεια λόγω του νεαρού της ηλικίας του κατά την τέλεση του εγκλήματός του.

Τα αιτήματά του για επιείκεια απορρίφθηκαν από την πολιτεία δύο φορές.

Τις μέρες πριν την εκτέλεσή του δόθηκε άδεια στον Φίλιπς να δει την οικογένεια, τους φίλους, τους πνευματικούς καθοδηγητές καθώς και τους δικηγόρους του. Για το τελευταίο του γεύμα ζήτησε μία μεγάλη πίτσα με τυρί, πιπεριές και μανιτάρια, 2 λίτρα αναψυκτικό, τσιζκέικ φράουλα, χυμό σταφύλι και ένα κομμάτι άζυμο ψωμί.

Η θανατηφόρα ένεση που του χορηγήθηκε περιείχε τρεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης μιδαζολάμης, ενός αγχολυτικού που προκαλεί νάρκωση, αλλά φέρεται να μην αρκεί για να μην αισθάνεται πόνο ο θανατοποινίτης.

Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πολλές προσφυγές στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους κι εξ ονόματος του Ρόναλντ Φίλιπς, ωστόσο ένα εφετείο συμπαρατάχθηκε με τις αρχές της πολιτείας, υπογραμμίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν εγγυάται μια ανώδυνη εκτέλεση».

Μέχρι στιγμής εντός του 2017 έχουν εκτελεστεί πλέον δεκαπέντε θανατοποινίτες, οι εννιά από τους οποίους με ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που περιέχει μιδαζολάμη, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Η εσχάτη των ποινών μπορεί να επιβάλλεται στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες, αλλά μόνο το 49% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Pew που είχε διενεργηθεί το 2016.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Οχάιο έχει προγραμματίσει τις εκτελέσεις 26 θανατοποινιτών μέχρι το 2020, ορισμένες, εντούτοις, θεωρείται βέβαιο ότι θα αναβληθούν. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, NBC και FOX8

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ