Βενεζουέλα: Ξεκινά η 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση

Βενεζουέλα: Ξεκινά η 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση Facebook Twitter
0

Η Βενεζουέλα προετοιμάζεται σήμερα και αύριο για μια 48ωρη απεργία, έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία κλιμακώνει την πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ενόψει των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης.

 

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο τρόπος που πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές δεν είναι δίκαιος και ευνοεί την κυβέρνηση. Πιστεύει ότι πίσω από το σχέδιο της κυβέρνησης να τροποποιήσει το Σύνταγμα κρύβεται η επιθυμία του Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία, να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να αποφύγει τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2018.

 

Εκτός από τη 48ωρη απεργία και την έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών της Κυριακής, η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει μια μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας την Παρασκευή.

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τους Βενεζουελάνους «να τα δώσουν όλα για όλα» στη διάρκεια της σημερινής και της αυριανής απεργίας, αλλά και στην πορεία της Παρασκευής. «Ο Μαδούρο θέλει να απομονώσει τη Βενεζουέλα από τον δημοκρατικό κόσμο», κατήγγειλε.

 

Η γενική εισαγγελέας της χώρας Λουίσα Ορτέγα, μια από τις προσωπικότητες που στηρίζουν την αντιπολίτευση, κάλεσε επίσης τους πολίτες να κινητοποιηθούν εναντίον της συντακτικής συνέλευσης και κατήγγειλε «τις διώξεις και τις καταχρήσεις» που διαπράττει η κυβέρνηση.

 

Ήδη ο στρατός, που στηρίζει τον Μαδούρο, φυλάσσει κάποια από τα σχολεία όπου θα στηθούν κάλπες.

Τα βασικά συνδικάτα της Βενεζουέλας στηρίζουν τη 48ωρη απεργία, όμως η κυβέρνηση ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα και τον δημόσιο τομέα, που μετρά περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

 

Ο Μαδούρο επανέλαβε πάντως την αποφασιστικότητά του, ζητώντας από την αντιπολίτευση να «σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ψηφίσουν ελεύθερα» και «χωρίς βία».

 

Από την πλευρά του ο Λεοπόλδο Λόπες, μια εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους στρατιωτικούς να αποκηρύξουν τα σχέδια του Μαδούρο για τη συντακτική συνέλευση.

 

«Σας καλώ να μην γίνετε συνεργοί στην εξολόθρευση της Δημοκρατίας, σε μια συνταγματική απάτη, στην καταστολή», δήλωσε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter. «Να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε τη στήριξη των πολιτών και του Συντάγματος», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ