Συνεχίζεται ο γολγοθάς του Τσάρλι Γκαρντ: Το νοσοκομείο εμποδίζει τους γονείς να τον πάρουν σπίτι για να πεθάνει εκεί

Συνεχίζεται ο γολγοθάς του Τσάρλι Γκαρντ: Το νοσοκομείο εμποδίζει τους γονείς να τον πάρουν σπίτι για να πεθάνει εκεί Facebook Twitter
4

Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, κατηγόρησαν σήμερα το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται το αγοράκι ότι τους εμποδίζει να το πάρουν στο σπίτι τους για να πεθάνει εκεί. Έτσι, η υπόθεση μεταφέρθηκε και πάλι σήμερα στις δικαστικές αίθουσες. 

Το Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ ανέφερε στο δικαστήριο ότι το γεγονός πως ο Τσάρλι χρειάζεται «επεμβατικό μηχανικό αερισμό» σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να του παρασχεθεί η κατάλληλη προθανάτια φροντίδα στο σπίτι των γονιών του.

  

Η ιστορία του Τσάρλι Γκαρντ είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση λόγω της σπάνιας ασθένειας και του αγώνα των γονιών του να τον μεταφέρουν στο εξωτερικό για πειραματική θεραπεία. Ο Τσάρλι γεννήθηκε με μια γενετική πάθηση, που προκαλεί σταδιακά μυϊκή αδυναμία και εγκεφαλική βλάβη. Ο γολγοθάς του παιδιού, που είναι ηλικίας μόλις 11 μηνών, στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το αν οι γιατροί ή οι γονείς θα πρέπει να αποφασίζουν για τη μοίρα των μικρών ασθενών.

Ο Τσάρλι χρειάζεται τραχειοσωλήνα για να αναπνέει. Δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν μπορεί να καταπιεί. Οι γονείς του, η Κόνι Γέιτς και ο Κρις Γκαρντ, εγκατέλειψαν τον δικαστικό αγώνα για να το μεταφέρουν στις ΗΠΑ για θεραπεία και αποφάσισαν να τον αφήσουν να πεθάνει, καθώς οι τελευταίες εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί τόσο που είναι αδύνατον να σωθεί. Ωστόσο, η Γέιτς επανήλθε σήμερα στο δικαστήριο, αυτή τη φορά για να ρυθμίσει πρακτικά ζητήματα για το πώς θα τερματιστεί η ζωή του γιου της.


Οι γονείς θέλουν να πάρουν τον Τσάρλι στο σπίτι τους ή στο σπίτι κάποιου στενού συγγενή ή φίλου, για να ζήσει εκεί τις τελευταίες ώρες της ζωής του, πριν κλείσουν τα μηχανήματα. Ο δικηγόρος τους, Γκραντ Άρμστρονγκ, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο θέτει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο στους γονείς.


Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να λάβει ασφαλή φροντίδα ώστε να μην πονάει και να προστατευθεί η αξιοπρέπειά του, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθούν και οι επιθυμίες των γονιών για το πού και πότε θα πεθάνει. Σε ένα έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του νοσοκομείου ανέφερε ότι ο μηχανικός αερισμός που χρειάζεται ο Τσάρλι μπορεί να του παρασχεθεί μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Παρουσίασε μάλιστα μια λίστα με πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι το ειδικό μηχάνημα δεν χωράει να περάσει από την είσοδο του σπιτιού των Γκαρντ.


Το νοσοκομείο ανέφερε επίσης ότι οι γονείς απέρριψαν μια προσπάθεια μεσολάβησης. «Σήμερα, σύμβουλοι ανακουφιστικής φροντίδας του νοσοκομείου είχαν μια μακρά, δύσκολη και (δυστυχώς, όμως αυτό είναι κατανοητό υπό τις παρούσες συνθήκες) άκαρπη συνάντηση με τους γονείς. Δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο σχέδιο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Το νοσοκομείο εμποδίζει τους γονείς να πάρουν το παιδί σπίτι γιατί θα υποφέρει, η μεταφορά του με τόσα μηχανήματα είναι ολόκληρη επιχείρηση και τα μηχανήματα δε χωράνε από την πόρτα τους, δε μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Δεν το κάνει γιατί έτσι του κάπνισε. Το κάνει γιατί έχει χρέος στον ασθενή του να τον προστατέψει και να τον αφήσει να πεθάνει με το λιγότερο δυνατό πόνο. Οι γονείς από την άλλη μπλέκουν αισθήματα και συναισθήματα χωρίς να δείχνουν ότι τους ενδιαφέρει αν το παιδί τους υποφέρει ή οχι, αρκεί να πεθάνει σπίτι τους. Η υπόθεση με την ασθένεια ήταν τελειωμένη από την ώρα της σύλληψης, αλλά δεν το ήξερε κανένας, και δε γίνεται να το ξέρεις τόσο νωρίς και σε τόσο σπάνιες περιπτώσεις. Το μόνο που καταφέρνουν οι γονείς τώρα είναι να ταλαιπωρείται παραπάνω ο γιος τους και για κάποιο λόγο να ανοίξουν δικαστική διαμάχη με ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως. Συγχαρητήρια, βαδίζετε στα βήματα των McCann
Δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να σωθεί το μωρο. Η πειραματική θεραπέια θα μπορούσε, αλλά και πάλι με πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, να παρατείνει για λίγο ακόμα τη ζωή του. Άρα, θα κρατούσε στον κόσμο κι άλλο χρόνο ένα πλασματάκι, που πιθανοτάτα θα υποφέρει και θα πονάει απίστευτα και δεν θα έχει ποτέ την δυνατότητα να επικοινωνίσει ή να αντιληφθεί το περιβάλλον του, μόνο γιατί οι γονείς δεν είναι σε θέση να δεχτούν την πραγματικότητα. Ποιό είναι τελικά το πιο σκληρό; Οι γιατροί και οι δικαστες, δεν είναι κακοί ή χαζοί ή το κάνουν απλά επειδή έτσι θέλουν. Κάποιος πρέπει να μεριμνήσει για το παιδί αφού οι γονέις από πείσμα και εγωισμό δεν βλέπουν καθαρά.