Χάγη: «Εν μέρει υπεύθυνη» η Ολλανδία για τον θάνατο 300 θυμάτων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Χάγη: «Εν μέρει υπεύθυνη» η Ολλανδία για τον θάνατο 300 θυμάτων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα Facebook Twitter
EPA/FEHIM DEMIR
0

Το Εφετείο της Χάγης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ολλανδία είναι εν μέρει υπεύθυνη για τους θανάτους περίπου 300 μουσουλμάνων ανδρών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από μια ολλανδική βάση του ΟΗΕ κοντά στη Σρεμπρένιτσα, αφότου η γύρω περιοχή είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα των Σέρβων της Βοσνίας.

Η απόφαση του Εφετείου επιβεβαιώνει μία απόφαση που είχε ληφθεί το 2014, σύμφωνα με την οποία οι ολλανδοί κυανόκρανοι έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι άνδρες που ζητούσαν καταφύγιο στη βάση τους στο χωριό Ποτοτσάρι, θα δολοφονούνταν από τα βοσνιοσερβικά στρατεύματα, αν εξαναγκάζονταν να φύγουν -όπως και έγινε.

Η απόφαση θεωρείται ασυνήθιστη, καθώς ο ΟΗΕ χαίρει ασυλίας από διώξεις και η ολλανδική περίπτωση είναι ένα σπάνιο παράδειγμα όπου ένα κράτος, που μετέχει σε ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, θεωρείται υπόλογο για τις πράξεις του.

Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν από στρατεύματα των Σέρβων της Βοσνίας, υπό τη διοίκηση του πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995. Ήταν η χειρότερη μαζική δολοφονία σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλά από τα θύματα είχαν καταφύγει στην «ασφαλή ζώνη» του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα, όπου διαπίστωσαν ότι τα ολλανδικά στρατεύματα ήταν ελαφρώς οπλισμένα και μειονεκτούσαν ως προς τον αριθμό, οπότε δεν μπορούσαν να τους υπερασπιστούν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την κοντινή ολλανδική βάση.

Η απόφαση του Εφετείου αφορά μόνο τους 300 άνδρες που ζήτησαν καταφύγιο στη βάση που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ολλανδίας. Σε μια παρέκκλιση από την προηγούμενη απόφαση, ανέφερε ότι η Ολλανδία θα πρέπει να πληρώσει μόνο το 30% της αποζημίωσης, καθώς εκτίμησε τις πιθανότητες στο 70% ότι τα θύματα θα είχαν αποσπαστεί με τη βία από τη βάση και θα είχαν δολοφονηθεί, ανεξάρτητα από το τι έκαναν οι ολλανδοί στρατιώτες.

Το ύψος των αποζημιώσεων καθορίζεται με ξεχωριστή διαδικασία, εκτός εάν τα θύματα και το κράτος καταλήξουν σε κάποιο διακανονισμό.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Μλάντιτς δικάζεται για γενοκτονία, και η ετυμηγορία αναμένεται αργότερα φέτος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ