Ο Τραμπ πούλησε όπλα και στον Ινδό Πρωθυπουργό

Ο Τραμπ πούλησε όπλα και στον Ινδό Πρωθυπουργό Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συζήτησαν πέρα από τις εμπορικές σχέσεις και τις προμήθειες αμερικανικών αμυντικών συστημάτων κατά την πρώτη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

 

Έτσι, έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ινδία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους Boeing C-17 με εκτιμώμενο οικονομικό κόστος 366 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ινδία την ναυτική έκδοση του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος Predator, που κατασκευάζεται από την General Atomics Aeronautical Systems σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το οικονομικό ύψος μιας τέτοιας συμφωνίας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Ινδίας, καθώς έχουν υπογραφεί συμβόλαια οικονομικής αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2008. Η Ουάσιγκτον δίνει ουσιαστική σημασία στις εξαγωγές αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες, υπό την βασική προεκλογική εξαγγελία του Τραμπ για την αύξηση των αμερικανικών θέσεων εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση του ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ στο διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεών τους με άλλες χώρες όπως η Ινδία.

 

Πέρα από την αμυντική διάσταση, η βελτίωση του διμερούς πλαισίου των σχέσεων έχει και ουσιαστική γεωπολιτική σημασία, ιδίως μετά τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων έναντι του Πακιστάν, ώστε να σταματήσει να παρέχει καταφύγιο σε οργανώσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με τρομοκρατική δράση. Σε μια γενικότερη διάσταση, η ρευστότητα χαρακτηρίζει τις σχέσεις στο γεωπολιτικό τρίγωνο μεταξύ του Πακιστάν, της Ινδίας και της Κίνας, με αουτσάιντερ τις ΗΠΑ.

 

Η συνάντηση του προέδρου Τραμπ και του πρωθυπουργού Μόντι εκτιμάται ότι εξελίχθηκε καλά. “Εκτιμώ βαθύτατα την ουσιαστική δέσμευσή σας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είμαι σίγουρος ότι υπό την ηγεσία σας, η αμοιβαία ωφέλιμη στρατηγική συνεργασία μας θα προσλάβει νέα θετική δυναμική, φτάνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόντι.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ήταν επίσης θετικός έναντι του Ινδού πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι βλέπει την ανάγκη ισοσκελισμού των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς το έλλειμμα των ΗΠΑ στις εμπορικές σχέσεις τους με την Ινδία καταγράφηκε στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

 

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα επιθυμούσε ένα πλαίσιο εμπορικών διμερών σχέσεων, το οποίο θα ήταν “δίκαιο κι ανταποδοτικό.” “Είναι σημαντικό να γίνει άρση των εμποδίων για την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων στις αγορές σας, ώστε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα με τη χώρα σας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Μόντι. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την απόφαση μίας ινδικής αεροπορικής εταιρίας, ν' αγοράσει 100 νέα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ενώ τόνισε την πρόθεση των ΗΠΑ για την εξαγωγή περισσότερης ενέργειας στην Ινδία. Μεταξύ των σχεδίων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και η υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την εξαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου, στις ινδικές αγορές. Οι διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα ενεργειακά συμβόλαια “βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υπογράψουμε, ενώ γίνονται προσπάθειες για ν' αυξήσουμε λίγο την τιμή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

 

Ο Μόντι ήρθε στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια “αναζωογόνησης” των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, μετά την πρόοδο που γνώρισαν την περίοδο της κυβέρνησης του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Οι σχέσεις με την Ινδία, φάνηκε ότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μετά την προσέγγιση μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου η Κίνα να ενεργοποιηθεί και να εξαντλήσει όλο το περιθώριο άσκησης πιέσεων που διαθέτει στην Βόρεια Κορέα, αναφορικά με τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της. Ωστόσο και στην περίπτωση της Κίνας κεντρικό στόχος της προσέγγισης του Τραμπ, είναι η μείωση του ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ στο διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεων.

 

Καθοριστικό ρόλο στην δρομολόγηση των εξελίξεων στις σινοαμερικανικές σχέσεις είχε η διάσκεψη μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Φλόριντα όπου διαπιστώθηκε “προσωπική χημεία” μεταξύ τους, επί τη βάσει εδραίωσης μιας προσωπικής φιλίας. Από την διάσκεψη αυτή δρομολογήθηκε η ενεργοποίηση πλαισίου διαπραγματεύσεων 100 ημερών με κεντρικό ζητούμενο την επίλυση όλων των εμπορικών διαφορών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

 

Σε διπλωματικό επίπεδο, η στρατηγική του προέδρου Τραμπ για την άσκηση πιέσεων από την Κίνα στην Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται ν' απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Βόρειας Κορέας συνεχίζονται.

 

Ο Μόντι, σχολίασε επίσης θετικά την “ευρεία κι επιτυχή επιχειρηματική καριέρα” του Τραμπ στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Ινδία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος χωρίς ωστόσο, να έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

 

“Είμαι σίγουρος ότι η σύμπραξη του οράματος μου για μια “Νέα Ινδία” και το όραμα του προέδρου Τραμπ για να γίνει η Αμερική πάλι μεγάλη, θα προσθέσουν νέες διαστάσεις στην συνεργασία μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός.

 

Χθες το βράδυ, οι δύο ηγέτες είχαν δείπνο εργασίας, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Τραμπ υποδέχτηκε έναν ξένο ηγέτη παραθέτοντας δείπνο στον Λευκό Οίκο.

 

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν την αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους δύο ηγέτες, καθώς ο καθένας τους έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ακόλουθους στον Twitter δίνοντας έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ